Logo
  • Nieuws
  • 2 december 2009
  • Manon Schuttrups

ZwangerWijzer uitgebreid met werkrisico’s

Soms kunnen werkomstandigheden schadelijk zijn voor de vruchtbaarheid, zwangerschap of het ongeboren kind. Via zwangerwijzer.nl kunnen mensen met een kinderwens eenvoudig nagaan of zij hiermee te maken hebben. Daarmee wordt een belangrijke risicogroep meegenomen in de totale inventarisatie van preconceptionele risicofactoren. De werkmodule kwam tot stand op initiatief van het Erfocentrum, het Erasmus MC en het Nederlands Centrum voor Beroepsziekten.

Beeld ZwangerWijzer uitgebreid met werkrisico’s

De online zelftest richtte zich vooral op leefstijlfactoren, en risico`s voortkomend uit de medische en obstetrische voorgeschiedenis. Maar nog niet op arbeidsomstandigheden. Terwijl de meeste mensen in de vruchtbare leeftijd werken en juist van diverse arbeidsomstandigheden bekend is dat ze schadelijk kunnen zijn voor de vruchtbaarheid, de zwangerschap en het ongeboren kind.

Inhoud werkmodule
De werkmodule bestaat uit zes vragen over de werkomstandigheden van beide partners. Onderwerpen als werken met chemische stoffen, lichamelijk zwaar werk, onregelmatige werktijden, stress, infectiegevaar en de invloed van fysische factoren zoals lawaai komen aan bod. Als er een risicofactor van toepassing is, geeft de werkmodule informatie over de risico’s én advies over preventieve maatregelen die op het werk genomen kunnen worden. Deze informatie is afgestemd met de NVAB-richtlijn voor bedrijfsartsen ‘Zwangerschap, postpartumperiode en werk’.

Bedrijfsarts
Bij schadelijke factoren op het werk, is de bedrijfsarts de eerst aangewezen persoon om werknemers te informeren over de risico’s en eventuele voorzorgsmaatregelen. Daarnaast verwijst de werkmodule naar verloskundigen, huisartsen en gynaecologen.

 

Vervangend werk

Ook wordt de eigen verantwoordelijkheid van werknemers besproken, net als de
verplichtingen van de werkgever. Laatstgenoemde is wettelijk verplicht alle gevaren
voor een ongeboren kind zoveel mogelijk weg te nemen, zo nodig de werkzaamheden aan te passen, of in het uiterste geval te zorgen voor vervangend werk.

Producttips

Ook interessant

Volg HR Praktijk

Word gratis lid en ontvang op dinsdag en donderdag het laatste HR-nieuws in uw mailbox! Én als lid krijgt u ook toegang tot exclusieve online artikelen.