Logo
  • Nieuws
  • 16 mei 2011
  • Lianne Bouman

Zittend werk verhoogt kans op darmkanker

Werknemers die tien jaar zittend hun werkzaamheden hebben verricht, lopen bijna twee keer zo veel risico op darmkanker als werknemers die de hele dag in beweging zijn. Ook als zij regelmatig sporten in hun vrije uurtjes. Dat blijkt uit onderzoek van de University of Western Australia.

Beeld Zittend werk verhoogt kans op darmkanker

Het onderzoek werd gehouden onder 918 darmkankerpatiënten. Hen werd gevraagd naar hun levensstijl, werk en fysieke inspanning. De verkregen gegevens werden vervolgens vergeleken met die van 1.021 darmkankervrije deelnemers.

 

Hoger suikergehalte

Lange periodes van fysieke inactiviteit zorgen voor een hoger suikergehalte in het bloed, waardoor er minder insuline wordt aangemaakt. Hierdoor is de kans op het ontwikkelen van een tumor in de endeldarm groter (44 procent) dan bij mensen die gedurende de dag actief bewegen. Het risico op een tumor in de karteldarm is zelfs 94 procent groter.

 

Darmkanker is een van de best behandelbare vormen van kanker, mits de diagnose in een vroeg stadium wordt gesteld. Naast een gebrek aan beweging zijn ook roken, alcohol en het eten van rood vlees risicofactoren voor het ontstaan van darmkanker. Jaarlijks wordt er bij 11.000 Nederlanders darmkanker geconstateerd.

 

Overigens wijst onderzoek uit dat mannen met een kantoorbaan ook nog eens 30 procent meer risico op prostaatkanker lopen dan mannen die in de bouw werken.

 

Tip

U vindt hier informatie over darmkanker.

Producttips

Ook interessant

Volg HR Praktijk

Word gratis lid en ontvang op dinsdag en donderdag het laatste HR-nieuws in uw mailbox! Én als lid krijgt u ook toegang tot exclusieve online artikelen.