Logo
  • Nieuws
  • 2 maart 2010
  • Mariel Hovemann

Ziekteverzuim door RSI blijft stijgen

Het ziekteverzuim door werknemers als gevolg van RSI blijft stijgen. In het eerste kwartaal van 2009 veroorzaakte RSI in totaal 37.794 verzuimdagen, een stijging van meer dan 3 procent ten opzichte van 2008. Dit blijkt uit een onderzoek van het Expertisecentrum RSI van Arbo Unie onder ruim 17.000 aangesloten bedrijven.

Beeld Ziekteverzuim door RSI blijft stijgen

In het eerste kwartaal van 2007 leidde RSI nog tot 34.335 verzuimdagen, in het eerste kwartaal van 2008 was het aantal verzuimdagen opgelopen naar 36.631. In het eerste kwartaal van 2009 stond de teller op 37.794. Veelvoorkomende diagnoses zijn de tenniselleboog en het rotator cuff syndroom.

 

Individuele verzuimgevallen gedaald

Per jaar levert RSI bedrijven een kostenpost op van een kleine € 30 miljoen. Opmerkelijk is dat het aantal individuele verzuimgevallen sinds 2007 juist is gedaald. In het eerste kwartaal van 2007 werden nog 987 individuele verzuimgevallen gemeld. In het eerste kwartaal van 2008 daalde het aantal individuele gevallen echter naar 951, en in het eerste kwartaal van 2009 nog verder naar 912. Deze lichte daling is in lijn met recente cijfers van het Nederlands Centrum voor Beroepsziekten.

 

Lichte RSI-klachten

Dat medewerkers met lichte RSI-klachten zich niet melden bij een bedrijfsarts zou wel eens reden kunnen zijn voor de lichte daling in RSI-meldingen enerzijds en het hogere verzuim anderzijds aldus de Arbo Unie. Een zorgelijke ontwikkeling aldus het expertisecentrum, omdat het niet behandelen van lichte RSI-klachten kan leiden tot meer gezondheidsschade, en dus een langer verzuim als een lichte RSI-klacht verergert.

 

Een interactieve test om een indicatie van uw RSI-risico te krijgen vindt u op de site van arbobondgenoten.

Producttips

Ook interessant

Volg HR Praktijk

Word gratis lid en ontvang op dinsdag en donderdag het laatste HR-nieuws in uw mailbox! Én als lid krijgt u ook toegang tot exclusieve online artikelen.