Logo
  • Nieuws
  • 31 maart 2009
  • Tom Dobber

Zieke werknemer ook in het weekend uitbetalen

Zogenaamde vangnetters krijgen per 1 april in hun eerste ziekteweek ook over werk in het weekend ziekengeld uitbetaald. Voorheen kregen ze dat niet. Het kon toen voorkomen dat een werknemer die in het weekend werkt en op die dagen ziek is, in zijn eerste ziekteweek minder ziekengeld ontvangt dan een werknemer die enkel doordeweeks hetzelfde aantal dagen werkt.

Beeld Zieke werknemer ook in het weekend uitbetalen

Deze wijziging is van toepassing op zogenaamde 'vangnetters', werknemers die bij ziekte een ziektewetuitkering ontvangen van het UWV WERKbedrijf.

 

Zo krijgt een 'vangnetter' die van dinsdag tot en met vrijdag werkt, ziek wordt en de eerste twee dagen gedeeltelijk zelf moet betalen, over donderdag en vrijdag ziekengeld. Dezelfde 'vangnetter' die van donderdag tot en met zondag werkt, krijgt helemaal geen ziekengeld, omdat hij de eerste twee dagen zelf moet betalen en in weekend geen recht heeft op ziekengeld. In de nieuwe situatie krijgt hij in de eerste ziekteweek over zaterdag en zondag ziekengeld uitgekeerd.

 

Overigens blijft de regel van kracht dat maximaal 5 dagen per week ziekengeld wordt uitgekeerd. Ook de regels rond de wachtdagen veranderen niet.

 

Weinig merken
Werkgevers zullen weinig merken van de wetswijziging. Bij ziekteaangifte vraagt het UWV WERKbedrijf alleen of uw werknemer op zaterdag en/of zondag had moeten werken. Werkgevers die gebruikmaken van eigen software voor ziekteregistratie moeten deze op dit punt aanpassen.

Producttips

Ook interessant

Volg HR Praktijk

Word gratis lid en ontvang op dinsdag en donderdag het laatste HR-nieuws in uw mailbox! Én als lid krijgt u ook toegang tot exclusieve online artikelen.