Logo
  • Nieuws
  • 24 februari 2009
  • Gabor Mooij

Werknemers melden zich minder snel ziek door crisis

De laatste maanden was het ziekteverzuim wat lager dan een jaar geleden. Dit is opvallend omdat er nu al een griepepidemie is geweest, terwijl die vorig jaar nog moest beginnen. Arboned stelt dat de economische crisis de oorzaak is van het lagere verzuim. Dit meldt Intermediair.

Beeld Werknemers melden zich minder snel ziek door crisis

Uit metingen van Arboned blijkt dat er in december, januari en begin februari iets minder ziekmeldingen waren dan een jaar eerder. Arboned concludeert uit het op zich geringe verschil dat werknemers bang zijn hun baan te verliezen en daarom niet thuis durven te blijven.

 

Griepepidemie

Carl Koppeschaar van Degrotegriepmeting.nl kan zich vinden in de conclusie van ArboNed. Dit jaar was er namelijk een griepepidemie in de periode waarover Arboned heeft gemeten en vorig jaar niet. “De griepepidemie viel dit jaar eerder dan vorig jaar.  Toen moest de epidemie in februari nog beginnen, terwijl de epidemie nu al op zijn retour is.”

 

Simulanten

Volgens een meting van Koppeschaars bleven de mensen die tijdens de afgelopen griepepidemie echt griep hadden net zo vaak thuis als in eerdere jaren. “Er waren dus waarschijnlijk minder simulanten dan vorig jaar. En mensen die vorig jaar thuisbleven met een stevige verkoudheid gingen nu wel aan het werk om aldaar door te snotteren of te hoesten.”

 

Tip:

U kunt uw personeel enkele simpele voorschriften geven om te zorgen dat het griepvirus zich niet in uw bedrijf verspreidt. Vraag ze:

  • regelmatig hun handen te wassen;
  • hun mond en neus met een papieren zakdoekje te bedekken als ze hoesten;
  • gebruikte zakdoekjes direct weg te gooien;
  • thuis te blijven als ze de griep hebben.

Producttips

Ook interessant

Volg HR Praktijk

Word gratis lid en ontvang op dinsdag en donderdag het laatste HR-nieuws in uw mailbox! Én als lid krijgt u ook toegang tot exclusieve online artikelen.