Logo
  • Nieuws
  • 12 oktober 2010
  • Dagmar Hendriks

Werknemer ziek of niet?

Het is soms moeilijk te bepalen of een werknemer die zich ziek meldt, echt wel ziek is. Steeds vaker schakelen argwanende werkgevers detectives in, zo concludeert Nico van den Dries van detectivebedrijf Strongwood op Z24.

Beeld Werknemer ziek of niet?

“Een paar jaar geleden hadden wij nog 35 zaken van ziekteverzuim per jaar. Dit jaar is het al opgelopen naar bijna 200,” aldus Van den Dries.

 

Sinds de privatisering van de ziektewet is niet het UWV financieel verantwoordelijk maar de werkgevers. Hierdoor zijn werkgevers oplettender geworden wat betreft ‘zieke’ werknemers. Zo schakelen ze sneller een detective in aldus Van den Dries.

 

Stappenplan ziekmelding

  • Controlevoorschriften opstellen

Het is verstandig om voorschriften op te stellen die u in staat stelt te beoordelen of de werknemer daadwerkelijk ziek is en of een loonstop moet/kan worden opgelegd.

  • Arbeids(on)geschiktheid?

In sommige gevallen kan de zieke wel andere werkzaamheden verrichten.

  • Ziekmelding en vervolg

Een werkgever mag niet zelf bepalen of een werknemer wel of niet ziek is. De werkgever moet op het oordeel van de arts afgaan.

  • Deskundigenoordeel
    Een deskundigenoordeel mag in beginsel alleen door het UWV worden afgegeven.


 

Werknemer ziek of niet? Stappenplan

  1. Afgegaan moet worden op wat werknemer zegt en/of op het oordeel van de behandelende arts.
  2. Zodra de werknemer door een bedrijfsarts is gezien, is het oordeel van de bedrijfsarts bepalend. Als de bedrijfsarts de werknemer geschikt acht te werken, kan de loonbetaling worden stopgezet. Het verdient de voorkeur dit schriftelijk te melden.
  3. Bij verschil van mening - het niet eens zijn met het oordeel van de bedrijfsarts - bestaat de mogelijkheid een deskundigenoordeel aan te vragen. De uitkomst daarvan is doorslaggevend.
  4. De feiten tellen: de werkgever mag op het deskundigenoordeel afgaan, maar als de werknemer later toch nog overtuigende medische stukken kan presenteren die hem alsnog gelijk geven dan is dat toch doorslaggevend.

 

  • Loonopschorting
    Dat houdt in dat de werkgever het loon tijdelijk mag achterhouden, namelijk zo lang als de werknemer in overtreding is. Als later blijkt dat de werknemer wel recht op loon had (ziek was), dan moet het loon met terugwerkende kracht alsnog worden betaald.

Tip

Aandacht voor verzuim verlaagt de verstoring en irritatie onderling en verhoogt de kwaliteit van werken. Met aandacht voor langdurig verzuim verdient u het meeste terug. Na ongeveer zes weken verandert de oriëntatie van de zieke medewerker: in plaats van bedrijfsgericht (word ik gemist?) wordt die privé- of hulpverleningsgericht. Houd daarom de zieke medewerkers zo veel mogelijk betrokken bij het werk.

Producttips

Ook interessant

Volg HR Praktijk

Word gratis lid en ontvang op dinsdag en donderdag het laatste HR-nieuws in uw mailbox! Én als lid krijgt u ook toegang tot exclusieve online artikelen.