Logo
  • Nieuws
  • 19 januari 2009
  • Gabor Mooij

Werknemer krijgt schadevergoeding voor meeroken

De Isala klinieken in Zwolle moet een oud-medewerkster een schadevergoeding betalen voor meeroken. De Hoge Raad deed deze uitspraak nadat het ziekenhuis in cassatie was gegaan tegen een eerdere uitspraak van het gerechtshof in Arnhem. Dit meldt Novum.

Beeld Werknemer krijgt schadevergoeding voor meeroken

Zij trad eind 1999 in dienst bij de Isala klinieken en had toen al astma. De vrouw werkte als secretaresse van twee artsen die stevig rookten. Deze artsen rookten dan wel alleen op hun werkkamer, maar de vrouw had er toch last van. Dat kwam omdat de deuren van de kamers van de artsen vaak openstonden en omdat de vrouw af en toe in de werkkamers moest zijn.

 

Volledig arbeidsongeschikt

De astmaklachten van de werknemer namen toe in de zomer van 2000. Zij moest toen worden opgenomen op de longafdeling van de Isala klinieken. In maart 2001 moest zij weer door de astma worden opgenomen. Vervolgens zat ze in de winter van 2002 drie maanden in het Nederlands Astmacentum in het Zwitserse Davos. De vrouw was per 3 juli 2001 volledig arbeidsongeschikt verklaard. Het ziekenhuis betaalde de eerste twee ziektejaren haar volledige salaris en zei het dienstverband per 1 april 2003 op.

 

Rechtszaak

De vrouw spande een zaak tegen Isala aan bij de kantonrechter. Deze kwam in de zomer van 2003 tot de uitspraak dat het ziekenhuis aansprakelijk was voor de schade van de vrouw. Isala ging hiertegen in hoger beroep bij het gerechtshof in Arnhem. Dit hof vernietigde de uitspraak van de kantonrechter en oordeelde in september 2007 dat Isala vijftig procent van de schade moest vergoeden. Isala ging hiertegen in cassatie bij de Hoge Raad. Dat was tevergeefs. De Hoge Raad concludeerde op basis van een rapport van een longarts dat de longklachten van de vrouw erger waren geworden door het meeroken. De hoogte van de schadevergoeding aan de vrouw moet nog worden vastgesteld. De werkgever moet daarbij ook toekomstige schade compenseren die te maken heeft met het dienstverband van de werknemer bij de werkgever.

 

Tip

De tabakswet verplicht werkgevers ervoor te zorgen dat hun werknemers geen hinder of overlast van roken ondervinden. Dat kan door het roken op de werkvloer totaal te verbieden of door speciale rookruimten te maken voor rokende werknemers. U moet er wel voor zorgen dat er buiten de rookruimten geen overlast is door het roken. Naast het rookvrij maken van de werkplek pakt u het probleem meer bij de bron aan door iets te doen aan de rookverslaving van uw rokende werknemers. Strategieën die het best werken zijn groepstherapie, nicotinevervanging (nicotinekauwgum, nicotinepleisters, neusspray, nicotine-inhalator) en individuele counseling op de werkvloer.

Producttips

Ook interessant

Volg HR Praktijk

Word gratis lid en ontvang op dinsdag en donderdag het laatste HR-nieuws in uw mailbox! Én als lid krijgt u ook toegang tot exclusieve online artikelen.