Logo
  • Nieuws
  • 20 juli 2011
  • Mariel Hovemann

Werkgevers schieten tekort bij Het Nieuwe Werken

Werkgevers zorgen nog te weinig voor een goede thuiswerkplek voor hun werknemers. Zij zijn zich onvoldoende bewust van de verplichtingen die de Arbeidsomstandighedenwet (Arbowet) met zich meebrengt wanneer personeel thuis werkt, dat stelt Daniëlle Dubbel, directeur van De Arbeidsrechtfabriek.

Beeld Werkgevers schieten tekort bij Het Nieuwe Werken

De Arbowet stelt ergonomische eisen ten aanzien van onder meer stoel, bureau, beeldscherm en verlichting. Daarnaast is het de taak van de werkgever om regelmatig te controleren of de werknemer op de juiste manier gebruik maakt van zijn thuiswerkplek. Hij is immers risicoaansprakelijk. Het nieuwe werken wordt door veel werkgevers aangemoedigd, maar wanneer het aankomt op hun primaire verantwoordelijkheden, schieten zij tekort. 

 

Schadevergoeding

Theorie en praktijk sluiten nog niet op elkaar aan als het gaat om naleving van de regelgeving. Werknemers kunnen nog altijd met succes een schadevergoeding eisen bij letsel wegens thuiswerk. Dubbel roept werkgevers op hun verantwoordelijkheid te nemen als het aankomt op het inrichten van een gezonde thuiswerkplek en regelmatig te controleren. Zij zijn immers in overtreding wanneer de Arbowet niet wordt nageleefd.

 

Wie is verantwoordelijk voor de ergonomie van de werkplek thuis in het geval van een medewerker die 1 a 2 dagen per week vrijwillig thuiswerkt in het kader van HNW?
Het advies is om in dergelijke gevallen gebruik te maken van een thuiswerkverklaring. Medewerkers worden in staat gesteld op vrijwillige basis thuis te werken, maar zijn daartoe zeker niet verplicht. Als ze thuiswerken geven ze aan zelf verantwoordelijk te zijn voor die werkplek. De werkgever geeft aan aan welke eisen de werkplek moet voldoen en de werknemer geeft aan zich daaraan te zullen houden. Dit ontslaat de werkgever echter niet van de zorgplicht. In geval van RSI bijvoorbeeld blijft de werkgever verantwoordelijk. Vraag is in hoeverre dit stand houdt voor de rechter, aangezien de werkgever er alles aan heeft gedaan om de werknemer de juiste keuzes te laten maken.

 

Nieuwe regelgeving

Het Ministerie van SZW heeft aangegeven met nieuwe regelgeving te gaan komen, omdat deze niet meer aansluit bij het huidige HNW-klimaat. Voor veel werkgevers is dat geen reden om te wachten. Het voordeel weegt voor hen ruimschoots op tegen het risico.

 

Overigens wil het hebben van een arbo-proof thuiswerkplek natuurlijk niet zeggen dat medewerkers daar ook daadwerkelijk gebruik van maken. In de praktijk zie je dat een deel van het werk toch gewoon op de bank plaatsvindt. Regelmatig voorlichting voor zowel de werkplek als de thuiswerkplek is dan ook zinvol.

Producttips

Ook interessant

Volg HR Praktijk

Word gratis lid en ontvang op dinsdag en donderdag het laatste HR-nieuws in uw mailbox! Én als lid krijgt u ook toegang tot exclusieve online artikelen.