Logo
  • Nieuws
  • 18 december 2013
  • Michelle Hollenberg

Werkgevers onbewust van belang digitale vaardigheden

Een groot deel van de Nederlandse werknemers ondervindt problemen op het werk door gebrekkige digitale vaardigheden. Leidinggevenden zijn zich hier onvoldoende van bewust wat leidt tot productiviteitsverlies. Dit blijkt uit het rapport van de Universiteit Twente in opdracht van Digivaardig & Digiveilig.

Volgens de onderzoekers zijn de uitkomsten zorgelijk vanwege de omvang en omdat ICT-competenties in organisaties vaak een ondergeschikte rol spelen.

Meer aandacht

De onderzoekers pleiten voor meer aandacht voor ICT-competenties op de werkvloer, gestructureerde ICT-trainingen en scholing. Bijvoorbeeld door betere aansluiting te zoeken met de vooropleiding, het toetsen van ICT-competenties bij het werven van nieuw personeel en het blijven monitoren en bijsturen waar nodig.

Digivaardig & Digiveilig voorzitter Tineke Netelenbos: “Het is naïef om aan te nemen dat de ICT-competenties van sollicitanten en werknemers op orde zijn. Managers die zich daarvan bewust zijn, kunnen flinke productiviteitswinst boeken.”

Urgentie

Ruim één derde van de managers is niet geïnformeerd over ICT-competenties die passen bij bepaalde functies. Managers nemen onterecht aan dat werknemers over digitale vaardigheden beschikken. Volgens onderzoeker Alexander van Deursen moeten managers zich dan ook bewust worden van het belang van ICT-competenties en welke competenties per functie nodig zijn.

Hulp

Voor een kwart van de Nederlandse werknemers is geen hulp beschikbaar bij ICT-problemen. Bij ICT-problemen roept drie kwart de hulp van een collega of helpdesk in. Om hulp vragen aan een collega is vaak sneller, maar hiermee wordt de collega van zijn werk gehouden waardoor extra productiviteit verloren gaat.

Trainingen blijven onbenut

Bijna de helft van het personeel neemt zelf geen initiatief in het volgen van trainingen. Daarnaast zien oudere werknemers trainingen vaak als verplichting. Ook blijkt dat bedrijven de trainingen niet promoot, er tijdsgebrek is of dat men vindt dat trainen van ICT-competenties niet belangrijk genoeg is.

Producttips

Ook interessant

Volg HR Praktijk

Word gratis lid en ontvang op dinsdag en donderdag het laatste HR-nieuws in uw mailbox! Én als lid krijgt u ook toegang tot exclusieve online artikelen.