Logo
  • Nieuws
  • 6 oktober 2009
  • Gabor Mooij

Werkgevers moeten zich niet teveel met gezondheid werknemers bemoeien

Volgens Ineke Smidt, woordvoerster van MKB-Nederland, zijn werknemers vooral zelf verantwoordelijk voor hun leefpatronen en gezondheid. Zo valt te lezen in Arbo Magazine.

Beeld Werkgevers moeten zich niet teveel met gezondheid werknemers bemoeien

Smidt stelt dat algemene wetten en regels waaronder de Arbowet en arbocatalogi al zorgen voor voldoende preventieve maatregelen. Ze vindt het niet nodig dat werkgevers extra regels of prikkels aan de huidige maatregelen toevoegen. Volgens haar ligt het ziekteverzuim in het mkb met 2,5 procent al jaren op een zeer laag niveau en leidt elke nieuwe wet weer tot extra bureaucratie.

 

Interventies

Leo Hartveld van de FNV kan zich vinden in de opmerkingen van Smidt. Hij benadrukt dat het er allereerst om gaat dat de veiligheid en de gezondheid op het werk kloppen. De werkgever moet een gezonde leefwijze zowel stimuleren als faciliteren. Dat kan bijvoorbeeld door apparatuur op kantoor zo neer te zetten dat de medewerkers er naar toe moeten lopen of door bedrijfsfitness aan te bieden. De werkgever moet zijn werknemers echter niet voorschrijven hoe ze moeten leven. Een uitzondering hierop kan zijn als de ongezonde levensstijl van een werknemer duidelijk van invloed is op het functioneren. Maar ook dan moet de werkgever oppassen met interventies. Zo ontstaat overgewicht vaak niet uit vrije wil maar door psychische redenen.

 

Tip:

Wandelen tijdens de lunchpauze is een heel eenvoudige manier om extra beweging te stimuleren. Een werknemer die iedere werkdag een half uur wandelt tijdens de lunch voldoet aan de Nederlandse Norm Gezond Bewegen. Deze norm is tenminste vijf dagen per week 30 minuten matig intensief bewegen. Ook het maken van een stevige wandeling valt hieronder.

Zie voor meer informatie www.lunchwandelen.nl.

Producttips

Ook interessant

Volg HR Praktijk

Word gratis lid en ontvang op dinsdag en donderdag het laatste HR-nieuws in uw mailbox! Én als lid krijgt u ook toegang tot exclusieve online artikelen.