Logo
  • Nieuws
  • 26 oktober 2009
  • Lianne Bouman

Werkgevers en werknemers in clinch zware beroepen

Het lag in de lijn der verwachting dat het overleg over zwaar werk tussen werkgevers en de vakbonden, dat dinsdag 20 oktober jl. zou plaatsvinden, niet soepel zou starten. De FNV heeft het overleg met de werkgevers over arbeidsomstandigheden voorlopig opgeschort. 

Beeld Werkgevers en werknemers in clinch zware beroepen

De vakbeweging vindt dat ondernemers te licht denken over zwaar werk. Volgens VNO-NCW-voorzitter Bernard Wientjes is zwaar werk van nu niet zo zwaar als 52 jaar geleden, toen de AOW werd ingevoerd. Twee jaar langer werken is volgens Wientjes dan ook geen probleem.

 

De bonden bestrijden dat zwaar werk niet meer bestaat en zien er dan ook geen heil in om op deze basis met de werkgeversorganisaties in gesprek te gaan. VNO-NCW en MKB-Nederland spreken van een doorzichtige poging van de FNV ‘om na de verhoging van de AOW-leeftijd stemming te maken in de discussie over de zware beroepen’.

 

Wijzigen Arbowet

Wil minister Donner (Sociale Zaken) bepaalde beleidsregels per 1 januari 2010 uit de Arbowetgeving kunnen schrappen, dan zullen de vakbonden en werkgevers in bedrijfstakken eerst afspraken moeten maken over veilig werken in nieuwe zogenoemde arbocatalogi, die specifiek gelden voor een bedrijf of branche. De minister heeft werkgevers en werknemers dan ook gevraagd mee te helpen aan de vaststelling van wat zware beroepen zijn, zodat deze werknemers kunnen worden ontzien in het kabinetsplan om de AOW-leeftijd te verhogen.

Producttips

Ook interessant

Volg HR Praktijk

Word gratis lid en ontvang op dinsdag en donderdag het laatste HR-nieuws in uw mailbox! Én als lid krijgt u ook toegang tot exclusieve online artikelen.