Logo
  • Nieuws
  • 29 juli 2010
  • Manon Schuttrups

Werkgever moet trucker met gezonder leefpatroon helpen

Vrachtwagenchauffeurs hebben een slecht leefpatroon; ze bewegen te weinig en eten ongezond. Dit is niet zozeer het gevolg van onwil, als wel van hun werktijden en -omstandigheden. En hun werkgevers zouden daar meer aan moeten doen.

Beeld Werkgever moet trucker met gezonder leefpatroon helpen

Dit blijkt uit onderzoek van de Universiteit Utrecht. Voor chauffeurs is het lastig er een actieve levensstijl op na te houden, vanwege hun lange dagen en onregelmatige werktijden, aldus onderzoeker Inge van Bogerijen. Sporten schiet er vaak bij in. Ook het eenzijdige aanbod van eten bij wegrestaurants is slecht voor de gezondheid van chauffeurs.

 

Gezondheid bij zittend beroep

Van Bogerijen vindt het niet reëel om de ongezonde leefstijl van veel chauffeurs volledig af te schuiven op hun eigen verantwoordelijkheid. Zo zouden werkgevers kunnen hen helpen door te zorgen voor gezonder voedsel en sportfaciliteiten onderweg.

 

Ook claimt de onderzoekster dat de vakbond, de branchevereniging en de overheid extra aandacht moeten geven aan werknemers met een zittend beroep. Maar natuurlijk moet er ook meer bewustzijn komen bij de chauffeurs zelf over de risico’s die overgewicht en gebrek aan lichaamsbeweging met zich meebrengen.

Producttips

Ook interessant

Volg HR Praktijk

Word gratis lid en ontvang op dinsdag en donderdag het laatste HR-nieuws in uw mailbox! Én als lid krijgt u ook toegang tot exclusieve online artikelen.