Logo
  • Nieuws
  • 17 november 2009
  • Gabor Mooij

Werkgever mag salaris niet korten vanwege beroepsziekte

De Centrale Raad van Beroep oordeelt dat een agent die tijdens zijn werk door een tekenbeet de ziekte van Lyme opliep, een beroepsziekte heeft. Omdat de werkgever niet gezorgd heeft voor beschermende kleding tegen de tekenbeten, mag hij het salaris dan ook niet verlagen.

Beeld Werkgever mag salaris niet korten vanwege beroepsziekte

De agent liep de ziekte op tijdens zijn werk bij de veldpolitie, waarvoor hij stropers moest opsporen. Hiervoor lag hij uren in het gras waardoor hij grote kans liep op tekenbeten. Ook had hij de taak om met een dienstauto aangereden reeën en damherten te verwijderen, die vaak onder de teken zaten. Zowel de agent in kwestie, als zijn collega's hebben verklaard vaak door teken te zijn gebeten. De kleding die de werkgever verstrekte, bood hier geen bescherming tegen.

Na 52 weken ziekte verlaagde de werkgever het loon van de politieambtenaar met 20 procent. Maar bij een beroepsziekte mag die korting op basis van het Besluit bezoldiging politie (Bbp) niet plaatsvinden.

 

Aannemelijk

De rechtbank van Middelburg oordeelde eerder dat het voldoende waarschijnlijk was dat de agent de ziekte van Lyme opliep door zijn werkzaamheden en werkomstandigheden.

De werkgever, de korpsbeheerder van de politieregio Zeeland, ging hiertegen in hoger beroep bij de Centrale Raad van Beroep. Maar ook deze oordeelde dat het voldoende ‘aannemelijk’ is dat de agent de ziekte van Lyme heeft opgelopen tijdens zijn werk en er zodoende sprake is van een beroepsziekte.

 

Tip: Als u personeel heeft dat regelmatig in het groen moet werken, doet u er goed aan te zorgen voor beschermende kleding en een teken verwijderset. Ook is het verstandig medewerkers jaarlijks in te lichten over het tekenrisico en het belang van het dragen van beschermende kleding. Ook als uw medewerkers niet in het groen werken, is het belangrijk ze goed voor te lichten over beroepsziekten.

Producttips

Ook interessant

Volg HR Praktijk

Word gratis lid en ontvang op dinsdag en donderdag het laatste HR-nieuws in uw mailbox! Én als lid krijgt u ook toegang tot exclusieve online artikelen.