Logo
  • Nieuws
  • 24 december 2009
  • Erik de Groot

Werkend Nederland slaat lunch over

Ruim 22 procent van de werknemers in Nederland slaat minimaal één keer per werkweek de lunch over. 10 procent doet dit enkele keren per week en 3 procent luncht zelfs nooit tijdens de werkweek. Dit blijkt uit een in de Volkskrant gepubliceerd onderzoek gedaan door Eurest.

Beeld Werkend Nederland slaat lunch over

Het onderzoek, gehouden onder 1100 werknemers, concludeert dat 52 procent van de werknemers geregeld zijn boterham op de werkplek eet. Brigitte Campfens, marketingmanager van Eurest, wijt dit aan een stijging van het werktempo in de afgelopen jaren. "Door de komst van e-mail wordt verwacht dat je constant bereikbaar bent."

 

Compensatiegedrag

In de onderwijssector blijkt de lunch het meest te worden overgeslagen. Verder valt op dat het middageten er bij mannen met 25 procent vaker inschiet dan bij vrouwen, waarvan 19 procent de lunch wel eens overslaat. Als mogelijke oorzaak hiervan wordt de zorgsector, waar traditiegetrouw meer vrouwen werken, aangedragen.

 

Deze sector houdt er relatief gezonde lunchgewoonte op na. Het regelmatig overslaan van het lunchmoment kan negatieve gevolgen hebben voor de gezondheid. Dit kan leiden tot compensatiegedrag en veelvuldig snoepen. Overwicht lijkt dan ook vaker voor te komen binnen deze groep.

Producttips

Ook interessant

Volg HR Praktijk

Word gratis lid en ontvang op dinsdag en donderdag het laatste HR-nieuws in uw mailbox! Én als lid krijgt u ook toegang tot exclusieve online artikelen.