Logo
  • Nieuws
  • 4 februari 2010
  • Gabor Mooij

Weinig onderzoek naar effectiviteit sport- en beweeginitiatieven

Eind 2009 heeft het Nederlands instituut voor onderzoek van de gezondheidszorg (NIVEL) ruim 60 sport- en beweeginitiatieven in kaart gebracht. Van slechts een beperkt deel is de effectiviteit wetenschappelijk onderzocht. Dit meldt Arbo-online.nl.

Beeld Weinig onderzoek naar effectiviteit sport- en beweeginitiatieven

Het NIVEL onderzocht 62 sport- en beweeginitiatieven op uitvoerbaarheid, theoretische onderbouwing en effectiviteit. Het werd daarbij ondersteund door het Nederlands Instituut voor Sport en Bewegen (NISB). Bij de sport- en beweeginitiatieven gaat het om programma’s die Nederlanders meer aan het sporten en bewegen moeten krijgen.

 

Overgewicht

Veel van de programma’s richten zich op jeugd (35) en mensen met overgewicht (15). Ook vindt uitvoering vaak binnen een wijk plaats. De meeste beweegprogramma’s blijken vanuit de ‘beweegpraktijk’ te zijn ontstaan.

 

Positieve effecten

Van maar elf programma’s is met wetenschappelijk onderzoek aangetoond dat ze positieve effecten hebben op meer bewegen. Het bewijzen van de effectiviteit van beweegprogramma’s is lastig doordat ‘meer bewegen’ moeilijk meetbaar is en omdat wetenschappelijk onderzoek veel geld kost. Volgens het onderzoek is echter wel nodig dat er meer onderzoek komt naar (kosten)effectiviteit van beweegprogramma’s.

 

Tip

Overweegt u om sport- en bewegingsactiviteiten voor werknemers op te zetten dan is het belangrijk om de werknemers te betrekken bij de invulling van de activiteiten. U vergroot zo het draagvlak en de slaagkans. U kunt uw werknemers bijvoorbeeld vragen welke sporten en vormen van bewegen zij leuk vinden, op welke momenten zij het liefst willen bewegen/sporten en of zij eventueel bereid zijn tot een eigen financiële bijdrage.

Producttips

Ook interessant

Volg HR Praktijk

Word gratis lid en ontvang op dinsdag en donderdag het laatste HR-nieuws in uw mailbox! Én als lid krijgt u ook toegang tot exclusieve online artikelen.