Logo
  • Nieuws
  • 7 april 2009
  • Gabor Mooij

Weinig aandacht voor conflicten op werkvloer

banner-nieuwsberichten_4.pngNederlandse werknemers schenken relatief weinig aandacht aan conflicten op de werkvloer. Werknemers en leidinggevenden steken minder dan één uur per week in het hanteren van conflicten. Internationaal is dit gemiddeld 2,1 uur per week. Bij conflicten raken de Nederlanders niet zo snel van slag. Zo blijkt uit onderzoek van HR adviesbureau OPP.

Beeld Weinig aandacht voor conflicten op werkvloer

Conflicten zijn geen aandachtspunten op de Nederlandse werkvloeren. Dat wil niet zeggen dat er geen conflicten zijn, maar bij conflicten vertonen de Nederlandse werknemers standaard gedrag. Ruim een kwart (27 procent) van de werknemers gaat niet anders om met conflicten dan enkele jaren terug. Nergens anders in Europa ontwikkelen werknemers zich zo weinig op dit gebied. Nederlandse werknemers kiezen massaal voor het compromis met als gevolg neutrale resultaten van gemiddelde kwaliteit voor beide partijen. Ruim de helft (52 procent) van de Nederlandse werknemers geeft de voorkeur aan het compromis tegen gemiddeld 44 procent.

 

Onder druk

Aan het onderzoek dat is uitgevoerd in negen landen, deden 5000 fulltime medewerkers mee uit organisaties in diverse sectoren. De drie sectoren met de meeste conflicten zijn liefdadigheids/non-profit instellingen, horeca en human resources. Volgens Maria van Boekelen van OPP stijgt in de huidige economische crisis het aantal conflicten in het Nederlandse bedrijfsleven. De oorzaken zijn volgens haar toegenomen werkdruk, minder budgetten en meer stress. Van Boekel stelt verder dat het compromis als standaard oplossing onder druk lijkt te staan.

 

Tip

Bij een conflict in uw organisatie doet u er verstandig aan energie te steken in het achterhalen van de oorzaak en het vinden van een oplossing. Een voortslepend conflict tussen werknemers is slecht voor de productiviteit en  de werksfeer. Zelfs als de aanleiding voor het conflict onbenullig was, moet u toch rekening houden met een serieuze oorzaak. Conflicten ontstaan namelijk nooit zomaar. Mocht u bemiddelen tussen partijen dan moet u dat neutraal doen en pas een oplossing aandragen als u over alle relevante informatie beschikt.

Producttips

Ook interessant

Volg HR Praktijk

Word gratis lid en ontvang op dinsdag en donderdag het laatste HR-nieuws in uw mailbox! Én als lid krijgt u ook toegang tot exclusieve online artikelen.