Logo
  • Nieuws
  • 5 juni 2012
  • Mariel Hovemann

Vooral mantelzorgers onder de sandwichgeneratie

Een op de acht werknemers in Nederland combineert werk met zorgtaken thuis. De bijkomende regeltaken worden meestal uitgevoerd in werktijd, omdat instanties alleen tijdens kantooruren bereikbaar zijn. Het combineren van werk en zorg brengt bovendien de nodige spanningen met zich mee. Daarom is de kans dat een mantelzorgende werknemer gaat verzuimen groot. Werkgevers krijgen daardoor te maken met hogere kosten als gevolg van verzuim, minder productieve uren en de inzet van een arbodienst.

Beeld Vooral mantelzorgers onder de sandwichgeneratie

Wil Verheijen, beroepsvereniging van mantelzorgmakelaars: “Dit geldt met name voor de sandwichgeneratie. Dat is de groep 40+ers, waar beide partners werken. Zij hebben te maken met opgroeiende kinderen en met ouders die steeds meer hulp nodig hebben. Dit vraagt om een ander beleid. Wist u bijvoorbeeld dat u een mantelzorgmakelaar als casemanager kunt inschakelen? Zij kunnen inzichtelijk maken hoeveel personeelsleden in de onderneming mantelzorgtaken verrichten. Vervolgens kunnen zij samen met u werken aan een mantelzorgvriendelijk personeelsbeleid.”

 

Wet Maatschappelijke Ondersteuning

De Wet Maatschappelijke Ondersteuning, die gemeenten moeten uitvoeren, bevat voorzieningen voor mensen, die niet of slechts gedeeltelijk mee kunnen doen in de samenleving om welke reden dan ook. Op grond van de WMO moeten gemeenten ook mantelzorg stimuleren en ondersteunen. Meestal wordt dit uitgevoerd door een Steunpunt Mantelzorg, die mantelzorgers kunnen informeren, adviseren en begeleiden. Voor een integrale ondersteuning van mantelzorgers schakelen sommige gemeenten een mantelzorgmakelaar in of hebben de steunpunten een mantelzorgmakelaar in dienst. In Brabant is 21 procent van de mensen mantelzorger. Dat blijkt uit een onderzoek van de provincie Noord-Brabant. Dat zijn er gemiddeld veel meer dan in de rest van Nederland. Mantelzorgmakelaar Mariken Lips-Priem: “Bernheze was de eerste gemeente in Brabant die aandacht omzet in daadkracht. Zij zien de noodzaak van gerichte ondersteuning aan mantelzorgers en hebben een contract afgesloten.”

 

Meer informatie vindt u terug op de site van de beroepsvereniging van mantelzorgmakelaars: www.bmzm.nl

Producttips

Ook interessant

Volg HR Praktijk

Word gratis lid en ontvang op dinsdag en donderdag het laatste HR-nieuws in uw mailbox! Én als lid krijgt u ook toegang tot exclusieve online artikelen.