Logo
  • Nieuws
  • 29 april 2011
  • Mariel Hovemann

Vliegende brigade voor beroepsziekten

Als meerdere werknemers melding maken van een ‘aandoening, ziekte of gevaarlijke, ziekmakende situatie’ komt direct een deskundigenteam ter plaatse om te kijken wat er aan de hand is. Dat is althans het idee dat FNV lanceerde tijdens Workers Memorial Day.

Beeld Vliegende brigade voor beroepsziekten

De vliegende brigade zou bijvoorbeeld ‘uit moeten rukken’ bij huiduitslag bij werknemers in een zwembad, astmaklachten na blootstelling aan bepaalde stoffen, of een lastig te verklaren aantal miskramen in de zorg, wellicht door fysieke belasting.

Op Workers Memorial Day (28 april) stond de vakbeweging wereldwijd stil bij werknemers die zijn overleden als gevolg van hun werk. In Nederland zijn dat er jaarlijks 3000, zo onthulde de FNV vorig jaar.

 

Werkgebonden probleem?

Het idee is geïnspireerd door de Health Hazard Evaluaties in de VS dat is gericht op 'signaaldetectie': meerdere werknemers in een specifiek bedrijf of met specifieke arbeidsomstandigheden vertonen onverklaarbare gezondheidsklachten en kunnen zich daar melden.

Doel van de brigades is om zo’n signaal nader te onderzoeken en te analyseren in een vroeg stadium, vóórdat duidelijk is of het een serieus werkgebonden probleem is. Dit onderzoek moet dan ook snel, met enige prudentie (geen publiciteit) en collectief gefinancierd plaatsvinden. Als duidelijk is dat het waarschijnlijk een arbeidsgebonden probleem betreft, moet het uitmonden in een nader arbeidsepidemiologisch onderzoek met eventuele uitbreiding naar soortgelijke bedrijven.

 

Kennistekort bij Arbeidsinspectie

Het vliegende brigade-systeem is aanvullend op de activiteiten van de Arbeidsinspectie: deze mist volgens de FNV de menskracht en de knowhow voor dergelijk onderzoek.

Wel is nauwe samenwerking met de Arbeidsinspectie nodig: om in onwillige bedrijven toegang te kunnen afdwingen en om tot vervolgacties over te kunnen gaan. De vliegende brigade zou vanuit  het Nederlands Centrum voor Beroepsziekten kunnen worden aangestuurd.

Producttips

Ook interessant

Volg HR Praktijk

Word gratis lid en ontvang op dinsdag en donderdag het laatste HR-nieuws in uw mailbox! Én als lid krijgt u ook toegang tot exclusieve online artikelen.