Logo
  • Nieuws
  • 15 april 2010
  • Gabor Mooij

Verplichte inzet deskundige verdwijnt mogelijk voor kleinere bedrijven

Werkgevers met maximaal 25 werknemers hoeven wellicht vanaf 1 januari 2011 geen deskundige meer in te zetten voor de Risicoinventarisatie en -evaluatie (RI&E) in hun bedrijf. De ministerraad heeft ingestemd met een wetsvoorstel van minister Donner dat deze wijziging bevat. Dit meldt het Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid.

Beeld Verplichte inzet deskundige verdwijnt mogelijk voor kleinere bedrijven

Als bedrijven geen deskundige meer willen inhuren, moeten  ze wel gebruik maken van een erkend systeem voor de RI&E van hun branche. Een andere wijziging is dat werknemers vanaf 1 januari 2011 de RI&E van hun bedrijf moeten kunnen inzien. De Tweede Kamer moet het wetsvoorstel nog wel goedkeuren.

 

Lasten

Volgens SZW nemen de administratieve lasten voor kleine werkgevers af door het verdwijnen van de verplichte inzet van de deskundige. Overigens hoeven bedrijven die een standaardmodel uit een cao gebruiken voor de RI&E al geen beroep meer te doen op een deskundige voor een toetsing.

 

Tip

Zo’n 100 branches hebben een erkend RI&E-instrument. Zo’n erkend instrument herkent u aan een erkenningsicoontje.

Producttips

Ook interessant

Volg HR Praktijk

Word gratis lid en ontvang op dinsdag en donderdag het laatste HR-nieuws in uw mailbox! Én als lid krijgt u ook toegang tot exclusieve online artikelen.