Logo
  • Nieuws
  • 3 maart 2011
  • Miranda Panse

Verplichte arbodienst voor kleine werkgevers vervalt

Per 1 april aanstaande gaat een gewijzigde regeling in van de risico-inventarisatie Arbowet voor kleine werkgevers, waaronder de afschaffing van de plicht voor de kleine werkgever om de bijstand in te roepen van een arbokerndeskundige. Sinds 1 januari 2011 mogen kleine werkgevers deze wetswijziging al toepassen van de Arbeidsinspectie.

Beeld Verplichte arbodienst voor kleine werkgevers vervalt

Voor werknemers met ten hoogste 25 werknemers vervalt de plicht om bij het gebruik van een risico-inventarisatie en –evaluatie instrument de bijstand door een arbokerndeskundige in te roepen bij de toetsing van een RI&E. Voorwaarde is dan wel dat gebruik gemaakt wordt van een instrument dat is aangemeld bij de Minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid of een door de Minister aangewezen instelling.

RI&E

Ook wordt het inzagerecht in de Arbowet gewijzigd, in die zin dat in de Arbowet de plicht van de werkgever dat de werknemer kennis kan nemen van de RI&E weer wordt opgenomen. De werkgever is vrij in de wijze waarop hij de inzage in de RI&E binnen zijn bedrijf regelt.

Producttips

Ook interessant

Volg HR Praktijk

Word gratis lid en ontvang op dinsdag en donderdag het laatste HR-nieuws in uw mailbox! Én als lid krijgt u ook toegang tot exclusieve online artikelen.