Logo
  • Nieuws
  • 24 november 2009
  • Gabor Mooij

Veiligheidswet wijst bedrijven op hun verantwoordelijkheid

Pieter van Vollenhoven, voorzitter van de Onderzoeksraad voor Veiligheid, wil een wet die aangeeft hoe bedrijven en organisaties hun verantwoordelijkheid moeten nemen op veiligheidsgebied. Dit meldt het ANP.

Beeld Veiligheidswet wijst bedrijven op hun verantwoordelijkheid

Volgens Van Vollenhoven dwingt zo'n veiligheidswet af dat bedrijven zich aan de veiligheidsregels voor hun branche houden. De overheid kan zo ook controleren of bedrijven en organisaties de regels naleven. 

 

Coalitieakkoord

Van Vollenhoven stelt dat een nieuwe wet duidelijkheid geeft. Hij verwijst daarbij naar het laatste coalitieakkoord. Hierin gaf de regering aan dat veiligheid niet meer alleen een taak is van de overheid, maar van iedereen in de samenleving, dus ook van bedrijven en organisaties. “Alleen is nooit duidelijk gemaakt wat er dan van hen wordt verwacht,” aldus Van Vollenhoven.

 

Minimum

De wet moet volgens hem onder meer risico-inventarisaties bevatten, met daarin de geldende wetgeving voor branches en de eigen richtlijnen. Ook moet erin staan welke risico's bedrijven precies willen beheersen en hoe ze dat willen doen. Van Vollenhoven ziet de veiligheidswet als 'het minimum waar iedereen zich aan moet houden.' Hij streeft ernaar minister Hirsch Ballin van Justitie in 2010 zover te krijgen dat deze een wetsvoorstel indient.

 

Tip:

Wettelijk heeft u de zorgplicht voor de veiligheid van werknemers. Als u hierin tekort schiet bent u dan ook aansprakelijk voor de schade. Zorg dus dat u op de hoogte bent van de veiligheidsrisico’s en dat u deze minimaliseert binnen uw bedrijf. En zorg daarnaast voor voorlichting van werknemers.

Producttips

Ook interessant

Volg HR Praktijk

Word gratis lid en ontvang op dinsdag en donderdag het laatste HR-nieuws in uw mailbox! Én als lid krijgt u ook toegang tot exclusieve online artikelen.