Logo
  • Nieuws
  • 2 december 2009
  • Manon Schuttrups

Veel ziek leidt vaak tot lang ziek

Werknemers die zich vier keer per jaar of vaker voor korte tijd ziek melden, vervallen in de vier jaar daarna vaak in langdurig ziekteverzuim.

Beeld Veel ziek leidt vaak tot lang ziek

Dit gebeurt veelal bij oudere werknemers, vrouwen en laagbetaalde mensen, aldus arbeidspsycholoog Petra Koopmans van de Rijksuniversiteit Groningen.

Koopmans, die hier volgende week op promoveert, vergeleek de verzuimgegevens van bijna 54.000 werknemers van bedrijven die aangesloten zijn bij ArboNed.

Ook onderzocht zij verzuimachtergronden op basis van psychische klachten onder de ruim één miljoen werknemers die onder ArboNed vallen.

 

Thuis

Volgens Koopmans wordt de helft van degenen die zich vaak ziek melden, uiteindelijk langdurig ziek. Daarnaast blijft 61 procent van de frequente ziekmelders ook in de jaren daarna vaak thuis, terwijl maar 16 procent van de mensen die niet vaak ziek zijn, ineens een jaar met veel ziekmeldingen kan hebben.

Een arbo-arts volgt doorgaans alleen degenen die langdurig ziek zijn (geweest), maar Koopmans stelt dat dit ook nodig is voor de groepen die niet lang, maar wel vaak verzuimen.

Producttips

Ook interessant

Volg HR Praktijk

Word gratis lid en ontvang op dinsdag en donderdag het laatste HR-nieuws in uw mailbox! Én als lid krijgt u ook toegang tot exclusieve online artikelen.