Logo
  • Nieuws
  • 16 november 2009
  • Gabor Mooij

Veel vermoeidheid bij hoger opgeleide werkende vrouwen

Hoger opgeleide vrouwen hebben meer last van vermoeidheid op het werk dan andere werknemers. En dan gaat het met name om dames boven de vijftig. Dit blijkt uit onderzoek van de Universiteit Maastricht, TNO Kwaliteit van Leven, de Universiteit van Tilburg en Bureau Boelens.

Beeld Veel vermoeidheid bij hoger opgeleide werkende vrouwen

Het onderzoek onder 47.263 Nederlandse werknemers laat zien dat bij 35 procent van hoger opgeleide vrouwen sprake is van grote vermoeidheid na het werk. Bij de hoger opgeleide vrouwen boven de vijftig bedraagt dit percentage zelfs 40 procent. Van alle ondervraagden is 29 procent erg vermoeid na het werk. De onderzoekers vinden de grotere vermoeidheid bij hoger opgeleide vrouwen zorgwekkend vanwege de toenemende arbeidsparticipatie van vrouwen.

 

Geweld

Hoger opgeleide vrouwen blijken meer geweld op het werk te ervaren dan hoger opgeleide mannen. Denk aan: ongewenste seksuele aandacht, intimidatie of fysiek geweld. Ook vinden ze dat ze in verhouding tot de hoger opgeleide mannen, minder controle hebben over hun werk. Volgens het onderzoek hangen beide factoren nauw samen met de grote werkgerelateerde vermoeidheid.

 

Tegelijkertijd werken hoger opgeleide vrouwen minder uren per week en maken ze structureel minder overuren. Als beide groepen evenveel zouden werken, zou het verschil qua werkgerelateerde vermoeidheid nog veel groter zijn, stellen de onderzoekers.

 

Verschillen

Hoger opgeleide vrouwen ervaren ook meer vermoeidheid dan lager opgeleide vrouwen. De belangrijkste reden hiervoor is de hoge tijdsdruk. Ook voor de grotere vermoeidheid bij hoger opgeleide vrouwen boven de vijftig ten opzichte van hoger opgeleide vrouwen onder de vijftig hebben de onderzoekers verklaringen gevonden. Dit komt vooral door een slechtere gezondheid bij de oudere vrouwen, slechtere arbeidsomstandigheden en het feit dat ze vaker in het onderwijs werken.

 

Tip: Vermoeidheid heeft niet zozeer te maken met het aantal werkuren. Belangrijk is vooral dat een werknemer zelf het werk en de werktijden kan indelen, dit scheelt bijvoorbeeld al veel filestress. Hierbij is het ook nodig dat leidinggevenden werknemers in hun eigen ritme laten werken. Het gaat om het resultaat en niet om de manier waarop een medewerker dat bereikt.  

Producttips

Ook interessant

Volg HR Praktijk

Word gratis lid en ontvang op dinsdag en donderdag het laatste HR-nieuws in uw mailbox! Én als lid krijgt u ook toegang tot exclusieve online artikelen.