Logo
  • Nieuws
  • 24 september 2009
  • Gabor Mooij

Veel 'gezonde' werknemers lopen gezondheidsrisico

Volgens het NIPED heeft bijna één op de acht gezonde Nederlanders onbewust een dusdanig medisch risicoprofiel dat er zonder medische ingreep grote kans bestaat op een chronische ziekte als diabetes, kanker of hartklachten.

Beeld Veel 'gezonde' werknemers lopen gezondheidsrisico

Het NIPED onderzocht 10.000 werknemers en ouderen boven de zestig jaar. Uitkomst is dat meer dan tien procent van de werkende deelnemers een dermate hoog risico loopt dat ze preventieve behandeling nodig hebben op medisch of psychisch gebied. Het percentage ouderen met een hoog gezondheidsrisico is volgens het NIPED zelfs nog groter.

 

Meetbare gezondheidswinst

Bij een onderzoek naar dikkedarmkanker werd bij ruim een kwart van de deelnemers tussen de 50 en 75 jaar met een verhoogd risico (een voorstadium van) deze ziekte ontdekt, waarna behandeling volgde. Ruim tweederde van hen veranderde het leefgedrag (voeding, bewegen, ontspanning, roken, alcoholconsumptie) na terugkoppeling van het persoonlijk risicoprofiel en een persoonlijk advies. Gezonder gedrag leidt volgens het NIPED tot meetbare gezondheidswinst en aantoonbaar minder verzuim op de werkvloer.

 

Preventie

Roderik Kraaijenhagen, Medisch Directeur van het NIPED, stelt dat het huidige zorgsysteem ten onrechte is gebaseerd op het ontstaan van klachten en pleit voor persoonlijke preventie gebaseerd op risicoprofilering. “Algemene leefstijladviezen hebben geen of nauwelijks effect. Geïndividualiseerde adviezen worden doorgaans beter opgevolgd.” Het NIPED concludeert dan ook dat preventief bevolkingsonderzoek een bijdrage kan leveren aan het verminderen van de toenemende zorgkosten.

 

Tip

Creëer een open en vertrouwelijke sfeer voor werknemers, zodat zij niet schromen (serieuze) gezondheidsklachten met u te bespreken. Of deze nu verband houden met het werk, privé-omstandigheden of door de afstemming tussen werk en privé. Ook kunt u van gezondheidsklachten een vast onderdeel maken bij functioneringsgesprekken.

Producttips

Ook interessant

Volg HR Praktijk

Word gratis lid en ontvang op dinsdag en donderdag het laatste HR-nieuws in uw mailbox! Én als lid krijgt u ook toegang tot exclusieve online artikelen.