Logo
  • Nieuws
  • 16 juli 2009
  • Gabor Mooij

Veel aandacht voor re-integratie in cao’s

Verreweg de meeste cao’s bevatten afspraken over re-integratie. Ook blijkt uit de cao’s dat het aantal werknemers met een persoonlijk opleidingsbudget bij hun werkgever duidelijk toeneemt. Dit staat in voorjaarsrapportage cao-afspraken 2009 van het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid.

Beeld Veel aandacht voor re-integratie in cao’s

Maar liefst 107 van de 115 door SZW onderzochte cao’s uit 2008 bevatten afspraken over re-integratie van gedeeltelijk arbeidsgeschikten. Daarnaast hebben de sociale partners in 64 cao’s afspraken gemaakt over het instellen van een second opinion, over specifieke eisen aan het plan van aanpak bij re-integratie en over de verlenging van de wachttijd voor WAO of WIA. Tot slot staan in 29 cao’s bepalingen over het zoeken naar een passende baan voor arbeidsgehandicapte werknemers bij een andere werkgever als re-integratie bij de oude werkgever niet mogelijk is.

 

Scholing

In 2008 hebben de sociale partners voor 26 procent van de werknemers die onder een cao vallen een persoonlijk opleidingsbudget afgesproken. Dit was 19 procent in 2007. Ook bevatten de cao’s meer afspraken over het vastleggen van de kwaliteit van mensen die geen diploma hebben (erkennen van verworven competenties). Werkgevers en werknemers maakten nauwelijks meer afspraken over het begeleiden van mensen naar een andere baan (van-werk-naar-werk trajecten).

 

Tip

Een cao bevat vaak een geschillenregeling voor meningsverschillen over re-integratietrajecten. U kunt een meningsverschil met uw werknemer dan voorleggen aan een onafhankelijke deskundige. De geschillenregeling kunt u gebruiken als alternatief voor het deskundigenoordeel van het UWV.

Producttips

Ook interessant

Volg HR Praktijk

Word gratis lid en ontvang op dinsdag en donderdag het laatste HR-nieuws in uw mailbox! Én als lid krijgt u ook toegang tot exclusieve online artikelen.