Logo
  • Nieuws
  • 10 januari 2011
  • Dagmar Hendriks

Vallen er bij u ook regelmatig krachttermen op de werkvloer?

Maar liefst 1 op de 4 medewerkers wordt weleens uitgescholden op de werkvloer. Vooral klanten maken zich hier schuldig aan, maar ook collega’s kunnen er wat van.

Beeld Vallen er bij u ook regelmatig krachttermen op de werkvloer?

Dit blijkt uit een onderzoek van Effectory, specialist op het gebied van medewerkersonderzoek. Het onderzoek is in 2010 landelijk uitgevoerd onder ruim 300.000 medewerkers, werkzaam in diverse sectoren. 16 procent van de medewerkers geeft aan op het werk ooit bedreigd te zijn. Ruim 15 procent is bang om op het werk bij een vechtpartij betrokken te raken.

 

Van alle sectoren in Nederland blijken medewerkers in de zorg het meest met geweld bedreigd te worden. Maar liefst 1 op de 3 medewerkers geeft aan dit in 2010 meegemaakt te hebben. Medewerkers van woningcorporaties volgen hierna, 1 op de 4 geeft in deze sector aan in aanraking te zijn geweest met geweldsdreigingen.

Relatief veilig

Opvallend is dat medewerkers in de retailsector zich relatief veilig voelen. 91 procent van de medewerkers geeft aan zich, ondanks de winkelcriminaliteit, niet tot nauwelijks bedreigd te voelen. Bouwvakkers en fabrieksarbeiders scoren echter het allerbeste, hier geeft slechts 4 procent aan weleens bedreigd te zijn. Een ruime meerderheid van 96 procent voelt zich veilig op het werk.

Leeftijd

Uit het onderzoek blijkt ook dat jongeren tot 24 jaar het meeste te maken hebben met schelden en geweldsdreigingen op de werkvloer. Circa 35 procent is hiermee in aanraking geweest in 2010. Naarmate de leeftijd van medewerkers stijgt, neemt het onveilige gevoel overigens sterk af. Van de groep 55-plussers geeft nog 18 procent weleens aan te maken te hebben met agressie op de werkvloer, een afname van bijna 50 procent.

Producttips

Ook interessant

Volg HR Praktijk

Word gratis lid en ontvang op dinsdag en donderdag het laatste HR-nieuws in uw mailbox! Én als lid krijgt u ook toegang tot exclusieve online artikelen.