Logo
  • Nieuws
  • 20 oktober 2009
  • Gabor Mooij

Uitspraak bevestigt belang van preventief arbobeleid

Het gerechtshof in Den Bosch heeft geoordeeld dat een werkgever het risico van een burnout niet zomaar bij een werknemer mag neerleggen. Het ging om een zaak die door FNV Bureau Beroepsziekten (BBZ) was aangespannen namens een werknemer die door een burn-out volledig arbeidsongeschikt is geworden. Zo valt te lezen op de site van BBZ.

Beeld Uitspraak bevestigt belang van preventief arbobeleid

Volgens BBZ betekent de uitspraak ook dat een werkgever een deugdelijk beleid moet hebben ter voorkoming van stelselmatige overbelasting van werknemers. Directeur Marian Schaapman van BBZ stelt dat de uitspraak het belang van preventief beleid bevestigt. Advocaat Govert Jan Knotter, die de werknemer vertegenwoordigt: “Het hof heeft benadrukt dat een werkgever actief beleid moet voeren om te voorkomen dat de werknemer wordt overbelast. Het is niet zo dat hij pas hoeft in te grijpen nadat deze klachten heeft gemeld. In veel gevallen is het dan immers te laat.”

 

Werkgever aansprakelijk

De werknemer was 25 jaar in dienst bij een accountantskantoor. Hij werkte zeker de helft van het jaar twintig uur per week over. In 1997 werd hij arbeidsongeschikt, waarna hij een jaar later in de WAO terecht kwam. De werknemer vond dat hij door zijn werk arbeidsongeschikt was geraakt. De kantonrechter oordeelde eerder dat de werkgever niet aansprakelijk was. Het gerechtshof in Den Bosch vindt nu dus dat daar wel sprake van is. Over een schadevergoeding wordt nog onderhandeld.

 

Tip

Informeer uw personeel over werkstress en wat de oorzaken van stress in uw organisatie kunnen zijn. Instrueer ze ook welke klachten op stress wijzen en met wie ze vertrouwelijk over teveel stress kunnen praten. Dat kan beter niet de leidinggevende zijn, omdat die vaak bij de stress is betrokken, maar een bedrijfsarts of een vertrouwenspersoon werkstress. Zorg ook dat nieuwe medewerkers deze informatie standaard krijgen als onderdeel van het informatiepakket dat ze van u krijgen bij het in dienst treden.

 

Producttips

Ook interessant

Volg HR Praktijk

Word gratis lid en ontvang op dinsdag en donderdag het laatste HR-nieuws in uw mailbox! Én als lid krijgt u ook toegang tot exclusieve online artikelen.