Logo
  • Nieuws
  • 3 januari 2012
  • mr. Ginny Kessels, TeekensKarstens advocaten notarissen

Tbs-kliniek aansprakelijk voor geweld tbs-patiënt tegen werknemer

Een werknemer, een socio-therapeut bij een tbs-kliniek, loopt lichamelijk letsel op als hij tijdens de uitvoering van zijn werkzaamheden door een tbs-patiënt vastgepakt en meermalen, onder meer op zijn hoofd, met kracht geslagen wordt. Vervolgens wordt de werknemer volledig arbeidsongeschikt verklaard.

Beeld Tbs-kliniek aansprakelijk voor geweld tbs-patiënt tegen werknemer

De werknemer stelt dat er sprake is van een arbeidsongeval en stelt zijn werkgever aansprakelijk voor de door hem geleden schade en vordert een schadevergoeding van ruim € 28.000 primair omdat de werkgever zijn zorgplicht niet is nagekomen en subsidiair op grond van slecht werkgeverschap. De werkgever betwist de vordering.

 

Goed werkgeverschap

De Kantonrechter Venlo heeft op 28 februari 2007 de vordering van de werknemer tot schadevergoeding afgewezen. Volgens de kantonrechter valt de tbs-instelling in dit geval geen verwijt te maken, omdat niet voorzienbaar was dat de tbs’er gewelddadig zou worden. Het Hof ’s-Hertogenbosch heeft dit oordeel op 6 juli 2010 bekrachtigd maar oordeelde dat de werkgever een verzekering had moeten afsluiten voor de risico’s die werknemers lopen voor geweldsdelicten van tbs-patiënten op grond van goed werkgeverschap. Tegen de uitspraak van het Hof hebben zowel de werknemer als de werkgever cassatie ingesteld bij de Hoge Raad.

 

De Hoge Raad heeft zich in onderhavige procedure gebogen over een tweetal vragen;

- is de werkgever aansprakelijk voor de door de werknemer geleden schade; en

- is de werkgever, uit hoofde van haar verplichting tot goed werkgeverschap, gehouden tot het sluiten van een behoorlijke verzekering.

 

Werkgever aansprakelijk voor geleden schade

De Hoge Raad oordeelt dat de werkgever niet heeft aangetoond dat hij aan zijn zorgplicht heeft voldaan. De werkgever wordt daarom aansprakelijk gehouden voor de schade die de werknemer heeft geleden. De hoogte van deze schade wordt in een separate procedure vastgesteld.

De Hoge Raad oordeelt verder dat de verzekeringsplicht, uit hoofde van goed werkgeverschap, beperkt moet blijven tot verkeersongevallen. In alle andere gevallen gelden – mede in het kader van de rechtszekerheid – de normale regels voor de zorgplicht van de werkgever.

 

Hoge Raad, 11 november 2011, LJN: BR5223

 

Tip

Hoewel de zorgplicht van een werkgever geen absolute waarborg moet scheppen voor de veiligheid van werknemer, heeft deze zorgplicht wel een ruime strekking. Om aansprakelijkheid te voorkomen moet een werkgever een werknemer voortdurend wijzen op de risico’s en gevaren op de werkvloer. Indien mogelijk moet de werkgever faciliteiten treffen om de risico’s te voorkomen door bijvoorbeeld trainingen.

Producttips

Ook interessant

Volg HR Praktijk

Word gratis lid en ontvang op dinsdag en donderdag het laatste HR-nieuws in uw mailbox! Én als lid krijgt u ook toegang tot exclusieve online artikelen.