Logo
  • Nieuws
  • 16 juni 2010
  • Mariel Hovemann

Taalproblemen onderschatte factor bij ontstaan zware ongevallen

Ongeveer de helft van de veiligheidsdocumenten in Nederlandse hoog-risicobedrijven is onvoldoende leesbaar. Met zware ongevallen als gevolg. Dat stelt onderzoeker Paul Lindhout, van de TU Delft.

Beeld Taalproblemen onderschatte factor bij ontstaan zware ongevallen

Volgens Paul Lindhout, promovendus aan de TU Delft en inspecteur-specialist bij de Arbeidsinspectie, blijkt uit zijn onderzoek duidelijk dat de huidige veiligheidsbeheerssystemen onvoldoende rekening houden met de risico’s verbonden aan taalproblemen. Die risico’s worden veroorzaakt door laaggeletterdheid en meertaligheid op de werkvloer.

 

Leesbaarheid

Vooral in de schriftelijke communicatie blijken veel bedrijven nog tekort te schieten. Lindhout: “De leesbaarheid van veiligheidsdocumenten bij bedrijven bleek in veel gevallen slecht. Ongeveer 50 procent van de documenten is onvoldoende leesbaar. Vaak is het niveau van de teksten veel te hoog.”

 

Vertalen

Veel bedrijven met buitenlandse werknemers in dienst denken het taalprobleem op te lossen door hun documentatie te vertalen. Men vergeet daarbij echter regelmatig dat laaggeletterdheid in het land van herkomst erg vaak voorkomt. Een Afghaanse of Poolse werknemer heeft dan weinig aan een (perfect) vertaalde tekst.

 

Werkvloer

Bij circa 1 miljoen autochtonen en een half miljoen allochtonen speelt laaggeletterdheid. “Dat is samen ongeveer 10 procent. Maar breder gezien heeft ongeveer 25 procent van de Nederlandse bevolking onvoldoende basisvaardigheden om mee te kunnen in de (toekomstige) informatiemaatschappij,” aldus Lindhout.

Producttips

Ook interessant

Volg HR Praktijk

Word gratis lid en ontvang op dinsdag en donderdag het laatste HR-nieuws in uw mailbox! Én als lid krijgt u ook toegang tot exclusieve online artikelen.