Logo
  • Nieuws
  • 1 februari 2011
  • mr W.T.M. Uilhoorn, Uilhoorn & Fritse Advocaten

Stopzetten loon bij inname rijbewijs?

Een medewerker mag na ziekmelding geschorst worden vanwege het veroorzaken van een aanrijding met zijn auto als gevolg van alcoholmisbruik.

Beeld Stopzetten loon bij inname rijbewijs?

De werknemer is sinds 3 augustus 1987 in dienst bij een logistieke onderneming in de functie van chauffeur. Op 31 mei 2010 heeft de werknemer zich voorafgaand aan zijn dienst ziekgemeld. Dezelfde avond veroorzaakt hij een aanrijding met zijn auto.

 

Recht op ziektegeld

Zijn rijbewijs wordt ingevorderd en er wordt onderzoek gedaan naar zijn geschiktheid als chauffeur. Bij de werknemer wordt alcoholmisbruik geconstateerd. Bovendien gebruikt hij twee geneesmiddelen waarbij voor één geldt dat bij chronisch gebruik niet mag worden autogereden. De werkgever schorst de werknemer omdat hij zijn chauffeurswerkzaamheden niet meer kan verrichten. Het loon wordt stopgezet omdat de werkgever vindt dat de inname van het rijbewijs en het rijverbod voor zijn eigen risico komen.

In kort geding beslist de rechter dat de werknemer recht heeft op loonbetaling in de vorm van ziektegeld. De ziekte (overspannenheid) en de ziekmelding zijn de primaire oorzaak dat de werknemer de bedongen arbeid niet kan verrichten.

 

Schorsing vanwege ongeschiktheid geoorloofd

Hoewel de inname van het rijbewijs verhindert dat de werknemer zijn werkzaamheden kan verrichten, is dat niet de primaire oorzaak. De werknemer is wel verantwoordelijk voor het rijden onder invloed. Volgens de rechter heeft de werkgever in redelijkheid gebruik gemaakt van de mogelijkheid om de werknemer te schorsen.

 

Rechtbank Zwolle, sector kanton, loc. Lelystad, 1 december 2010, LJN: BP0213

 

Tip: Schorsen leidt meestal tot loondoorbetaling; uitzondering is bijvoorbeeld bij ontzegging van de rijbevoegdheid.

Producttips

Ook interessant

Volg HR Praktijk

Word gratis lid en ontvang op dinsdag en donderdag het laatste HR-nieuws in uw mailbox! Én als lid krijgt u ook toegang tot exclusieve online artikelen.