Logo
  • Nieuws
  • 23 december 2009
  • Ilja Kraaier

Sms waarschuwt bouwvakker bij kou

CNV Hout en Bouw gaat bouwvakkers per sms laten weten wanneer het te koud is om te werken. Volgens de bouw-cao kunnen werknemers sinds dit jaar het werk neerleggen bij een gevoelstemperatuur van min 6 graden of lager.

Beeld Sms waarschuwt bouwvakker bij kou

Om te bepalen wanneer dit het geval is, beschikt CNV Hout en Bouw over alle gegevens van de metingen door 24 weerstations van het KNMI door het hele land. Op dagen dat de gevoelstemperatuur min 6 graden of lager is, verzendt de bond om half acht ’s ochtends een sms’je aan de leden met informatie over de situatie in hun regio. In de sms’jes adviseert de bond de mensen om in zo’n geval contact op te nemen met hun werkgever.

 

Vorst geen voorwaarde meer

De cao-bepaling over vorstverlet is dit jaar gewijzigd. Waar vorig seizoen nog sprake moest zijn van een gevoelstemperatuur van min 6 graden met vorst, is nu de voorwaarde dat het moet vriezen vervallen. Maar om een gevoelstemperatuur van min 6 te krijgen, hoeft het niet te vriezen.

 

Vorst-alert

Volgens de bond leveren de regels rond vorstverlet nog veel discussie op tussen werknemers en werkgevers. Om haar leden een houvast te bieden bij de afweging om wel of niet te gaan werken, is de bond gestart met de vorst-alert. Werknemers in de bouw kunnen zich gratis aanmelden voor de vorst-alert op www.cnvhb.nl/vorstverlet.

Producttips

Ook interessant

Volg HR Praktijk

Word gratis lid en ontvang op dinsdag en donderdag het laatste HR-nieuws in uw mailbox! Én als lid krijgt u ook toegang tot exclusieve online artikelen.