Logo
  • Nieuws
  • 11 oktober 2012
  • Siem Kannekens

Schadevergoedingsrecht bij werkgerelateerde gezondheidsschade moet beter

Er moet een verbetering komen van het schadevergoedingsrecht bij werkgerelateerde gezondheidsschade. In ieder geval voor werkenden in de publieke sector, maar liever nog voor alle werknemers. Ongeacht hun juridische status moeten werkenden in de publieke sector gelijk worden beschermd. Dit bepleit prof.mr. B. Barentsen in zijn oratie voorafgaand aan zijn benoeming als hoogleraar Arbeidsverhoudingen in de publieke sector.

Beeld Schadevergoedingsrecht bij werkgerelateerde gezondheidsschade moet beter

Tegenwoordig bestaat volgens Barentsen eigenlijk geen rechtvaardiging meer om ambtenaren juridisch heel anders te behandelen dan werknemers. De trend is om ambtenaren zoveel mogelijk aan werknemers gelijk te stellen. Op het vlak van werkgerelateerde schade zou de gelijkstelling in omgekeerde richting moeten plaatsvinden.


In zijn oratie bespreekt Barentsen de bescherming van ambtenaren tegen werkgerelateerde schade (dienstongevallen en beroepsziekten). De risico’s zijn niet in alle onderdelen van de publieke sector even groot. Vaak is het gevaar in het bedrijfsleven (industrie, bouw) groter, maar onder andere medewerkers van politie, de brandweer en justitie staan soms ook aan ernstige gevaren bloot.

 

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
De werkgever gaat opdraaien voor de kosten van ziekte en arbeidsongeschiktheid van flexwerkers. Op 27 november leert u hoe deze wijziging zo voordelig mogelijk voor u uitpakt. Info en inschrijven...
-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

 

 

Ongeluk op het werk

Ambtenaren die schade lijden in hun werk kunnen hun werkgever aansprakelijk stellen, net als werknemers in de marktsector. Daarnaast hebben ze aanspraak op een (gedeeltelijke) schadevergoeding als er sprake is van een dienstongeval of beroepsziekte. Anders dan bij aansprakelijkstelling is daarvoor niet nodig dat de overheid tekort is geschoten in haar zorgplicht voor veilige arbeidsomstandigheden. Voor rijksambtenaren en voor militairen bestaan aanvullende schadevergoedingsregelingen, bovenop het dienstongeval, wanneer zij het slachtoffer worden van een bijzonder hoog risico waaraan zij door hun werk zijn blootgesteld.

 

Werkgeversaansprakelijkheid


Hoewel ook het ambtelijke regime niet ideaal is, vertoont het minder gaten dan de werkgeversaansprakelijkheid in de marktsector. De wetgever zou het ambtelijke regime op werknemers van toepassing kunnen verklaren, of als dat politiek (nog) niet haalbaar is, zou dit bij cao kunnen worden geregeld. In een aantal cao’s (ambulancezorg, universiteiten) is dat al gebeurd. Wat de bescherming tegen werkgerelateerde gezondheidsschade betreft, mag de precieze status van de werkende geen verschil maken.

Producttips

Ook interessant

Volg HR Praktijk

Word gratis lid en ontvang op dinsdag en donderdag het laatste HR-nieuws in uw mailbox! Én als lid krijgt u ook toegang tot exclusieve online artikelen.