Logo
  • Nieuws
  • 11 augustus 2011
  • Manon Schuttrups

Roken op het werk reden voor ontslag op staande voet?

FNV Bondgenoten stapt naar de rechter om het ontslag van enkele werknemers van aardappelzetmeelconcern Avebe aan te vechten. Vorige maand werden zeven werknemers door het bedrijf op staande voet ontslagen, omdat zij het rookverbod herhaaldelijk negeerden.

Beeld Roken op het werk reden voor ontslag op staande voet?

De werknemers werden op heterdaad betrapt toen zij rookten in een bedieningsruimte van een fabriek van Avebe in het Groningse Ter Apelkanaal. In deze dextrinefabriek worden ingrediënten voor lijmachtige producten gemaakt en geldt een strikt rookverbod vanwege explosiegevaar.

 

Volgens de bond was er echter in de ruimte waar de werknemers rookten geen explosiegevaar. Binnen veertien dagen dient het kort geding voor de rechtbank in Groningen, aldus vakbondsbestuurder Dick Heinen.

 

Waar mag worden gerookt op het werk?

Er zijn uitzonderingen opgenomen in de nieuwe Tabakswet die het mogelijk maken dat werknemers die per se willen roken, dit toch mogen doen. Een algeheel verbod op roken door werknemers op de werkplek kan tot irritatie, een toename van stress en slechte prestaties leiden.

 

Daarom is het verstandig om de rokende werknemer niet alleen goede informatie te verschaffen over de nieuwe Tabakswet en hem eventueel steun te bieden bij een besluit om te stoppen met roken, maar om als werkgever ook te zorgen voor een aparte rookruimte binnen de organisatie.

 

Een belangrijke voorwaarde bij de aparte rookruimte is dat de lucht in de rookruimte voldoende ververst wordt door middel van ventilatie en/of een afzuiginstallatie. Uiteraard mogen niet-rokende werknemers geen hinder ondervinden van eventueel ontsnappende rook bij het openen en sluiten van deuren van rookruimten.

Producttips

Ook interessant

Volg HR Praktijk

Word gratis lid en ontvang op dinsdag en donderdag het laatste HR-nieuws in uw mailbox! Én als lid krijgt u ook toegang tot exclusieve online artikelen.