Logo
  • Nieuws
  • 14 juni 2012
  • Lianne Bouman

Regels tijds- en plaatsongebonden werken per 1 juli 2012 van kracht

Werken op een andere plek dan bij de werkgever, dus werken op elke plek waar het kan, wordt gemakkelijker. Daarvoor zijn de arboregels voor werkgevers voor het plaats- en tijdongebonden werken (Het Nieuwe Werken) verlicht. Vanaf 1 juli 2012 gelden die niet alleen voor werken thuis, maar ook voor werken op andere plekken buiten het bedrijf.

Beeld Regels tijds- en plaatsongebonden werken per 1 juli 2012 van kracht

Thuiswerkers en telewerkers vallen onder de Arbeidsomstandighedenwet. Voor thuiswerken gelden soepeler arboregels dan voor de werkplek in het bedrijf van de werkgever. Vanaf 1 juli 2012 vallen thuis- en telewerken onder dezelfde arboregels. Het doel is dat werknemers gemakkelijker plaats- en tijdsongebonden kunnen werken, bijvoorbeeld op een terras, een (internet)café of in een hotel. U hoeft bijvoorbeeld niet meer te regelen dat de telewerkende werknemer oordoppen in heeft in een drukke stations- of fabriekshal. Werknemers zijn per 1 juli a.s. zelf verantwoordelijk voor een gezonde en veilige werkplek.

 

Informeren

U bent verplicht uw werknemers die telewerken of thuiswerken te informeren over de risico’s die hieraan verbonden zijn en hoe die risico’s vermeden kunnen worden. Maak hierover goede afspraken met uw werknemer en leg ze vast in een thuis- en telewerkovereenkomst.

 

Let op

Thuis- en telewerken moet ook een onderdeel zijn van de risicoinventarisatie en –evaluatie (RI&E)

 

Let op

Als u zzp'ers (zelfstandige zonder personeel (zzp) voor u werken, gelden voor de zzp’er en de opdrachtgever de rechten en plichten uit het Arbeidsomstandighedenbesluit.

Producttips

Ook interessant

Volg HR Praktijk

Word gratis lid en ontvang op dinsdag en donderdag het laatste HR-nieuws in uw mailbox! Én als lid krijgt u ook toegang tot exclusieve online artikelen.