Logo
  • Nieuws
  • 28 september 2009
  • Manon Schuttrups

Regels over veilig werk worden later geschrapt

Minister Donner (Sociale Zaken) wacht voorlopig met het schrappen van algemene beleidsregels over veilig werken. Hij vindt dat er eerst meer duidelijkheid moet komen over brancheafspraken die werkgevers en vakbonden maken in nieuwe, zogeheten arbocatalogi.

Beeld Regels over veilig werk worden later geschrapt

Volgens de nieuwe Arbeidsomstandighedenwet die is ingevoerd in 2007, kunnen werkgevers en vakbonden in een arbocatalogus zelf bepalen hoe er veilig gewerkt wordt in hun bedrijf of sector. De bedoeling was dat per 1 januari 2010 algemene regels hierover geschrapt kunnen worden. Maar een Kamermeerderheid van CDA, PvdA en SP zei te betwijfelen of werkgevers wel voldoende afspraken maken met hun personeel.

Te vroeg
Wegens grote verschillen in werksituaties zijn specifieke afspraken volgens Donner beter dan algemene regels over bijvoorbeeld geluidsbelasting, tillen en blootstelling aan extreme hitte of kou. Ook vindt hij het nu te vroeg om per 1 januari volgend jaar de beleidsregels af te schaffen. Arbeidsinspectie zou lastig zijn, omdat arbocatalogi ‘vrij nieuw zijn en er nog veel in de pijplijn zit’.

Veiligheid

Donner heeft tot nu toe 57 arbocatalogi goedgekeurd, waaronder ongeveer een derde van het personeel valt. Daarnaast liggen er nog vijftig catalogi voor veiligheid. Als ook deze afspraken worden goedgekeurd, zijn de regels voor veilig werken voor bijna de helft van de werknemers toegespitst op het bedrijf of de branche waar ze werken.

Verouderd
De minister blijft voorlopig inzetten op het stimuleren van sociale partners om meer arbocatalogi op te stellen. Hij hoopt dat in de loop van volgend jaar de algemene beleidsregels afgeschaft kunnen worden, omdat de regels over tillen en geluidsbelasting volgens hem eigenlijk al verouderd zijn door vernieuwing van werkwijzen en technieken.

Producttips

Ook interessant

Volg HR Praktijk

Word gratis lid en ontvang op dinsdag en donderdag het laatste HR-nieuws in uw mailbox! Én als lid krijgt u ook toegang tot exclusieve online artikelen.