Logo
  • Nieuws
  • 19 april 2012
  • Mariel Hovemann

‘Recht halen bij beroepsziekte bijna niet te doen’

Vorig jaar heeft het Bureau Beroepsziekten van de FNV (BBZ) twee miljoen euro aan schadeclaims voor werknemers met een beroepsziekte uit ‘het vuur gesleept’. Voor een gewone werknemer met een beroepsziekte is het bijna onmogelijk om zijn recht te halen aldus FNV-federatiebestuurder Leo Hartveld tijdens een BBZ-symposium in Amsterdam.

Beeld ‘Recht halen bij beroepsziekte bijna niet te doen’

Het gemiddelde claimbedrag van BBZ in 2011 bedroeg bijna 50.000 euro. Maar er waren uitschieters, zoals de zaak tegen een frisdrankenconcern in Limburg dat een schadevergoeding van 6,5 ton moest betalen aan een jonge elektricien die ernstig invalide werd door inademing van methanol.

 

Preventieve, collectieve aansprakelijkheidsstelling

In totaal meldden zich vorig jaar 272 vakbondsleden bij BBZ met een beroepsziekte. Op het gebied van preventie heeft het bureau afgelopen jaar een nieuw middel in de strijd gebracht: PreCash, de preventieve, collectieve aansprakelijkheidsstelling. In december 2011 werd busbedrijf Connexxion Friesland en Drenthe preventief aansprakelijk gesteld vanwege ziekmakende arbeidsomstandigheden waar bijna alle chauffeurs door getroffen worden. De zaak loopt nog, maar de actie van BBZ heeft er inmiddels al wel toe geleid dat de Arbeidsinspectie in actie is gekomen. Ook zijn er gesprekken gaande tussen Connexxion, BBZ en FNV Bondgenoten. Komen die niet tot een goed einde, dan zal BBZ naar alle waarschijnlijkheid een kort geding aanspannen,” aldus Hartveld.

Producttips

Ook interessant

Volg HR Praktijk

Word gratis lid en ontvang op dinsdag en donderdag het laatste HR-nieuws in uw mailbox! Én als lid krijgt u ook toegang tot exclusieve online artikelen.