Logo
  • Nieuws
  • 2 maart 2009
  • Tom Dobber

Publieke sector meldt geweld op werkvloer nauwelijks

Vakbond ABVAKABO FNV wil dat werknemers met een publieke functie elk agressie- of geweldsincident op de werkvloer melden bij hun werkgever. Dit gebeurt volgens de vakbond te weinig. ABVAKABO FNV is een onderzoek gestart om een duidelijk beeld te krijgen van de geweldssituatie op de werkvloer, de oorzaken van agressie en oplossingen voor het probleem in de publieke sector. Om dit te bereiken start de vakbond de campagne: ‘Ik meld agressie en geweld’.

Beeld Publieke sector meldt geweld op werkvloer nauwelijks

Volgens Edith Snoey, voorzitter van ABVAKABO FNV accepteren veel werknemers in de publieke sector agressie en geweld steeds meer als een onderdeel van hun werk. “Vaak worden incidenten niet eens meer gemeld, zelfs niet bij de werkgever. Wij vinden dit niet normaal. Agressie en geweld tegen werknemers met een publieke functie, die zo'n belangrijke rol in onze maatschappij spelen, is onacceptabel.”

 

Melding

Volgens Snoey is het altijd melden van incidenten de sleutel tot een veilige werkplek. “Nu leven we van incident naar incident, maar een structurele aanpak van dit probleem is noodzakelijk. Alle werkgevers in de publieke sector moeten dan ook een registratiesysteem invoeren. Deze informatie is van groot belang bij het ontwikkelen van preventief beleid.”

Veilig werkklimaat

Werknemers kunnen op de website ikmeldagressie.nl deelnemen aan een enquête. Met de resultaten van het onderzoek zoekt de vakbond met werkgevers en ondernemingsraden naar de beste manier om een veilig werkklimaat te creëren.

Producttips

Ook interessant

Volg HR Praktijk

Word gratis lid en ontvang op dinsdag en donderdag het laatste HR-nieuws in uw mailbox! Én als lid krijgt u ook toegang tot exclusieve online artikelen.