Logo
  • Nieuws
  • 15 november 2010
  • Dagmar Hendriks

Overwerk laatste tijd meer regel dan uitzondering

Op de werkvloer is er genoeg te doen. Het afgelopen jaar is er sprake van een daling van het aantal collega’s, maar een toename in werkdruk en overwerk. Overwerk lijkt meer regel dan uitzondering: een meerderheid van zeven op de tien zegt maandelijks over te werken. Een kwart maakt meer dan 20 overuren per maand.

Beeld Overwerk laatste tijd meer regel dan uitzondering

Dit geven de deelnemers van de ING Vraag van Vandaag van afgelopen week aan. Hieraan namen gemiddeld 60.000 respondenten per dagdeel, meldt de ING.

 

Meer werk, minder collega’s

Als we vergelijken met een jaar eerder is de economie wel gegroeid, maar de werkgelegenheid niet. Ook de ondervraagden zien op de werkvloer minder mensen om zich heen. Dat betekent per werknemer meer werk aan de winkel. Per saldo vinden de respondenten dat de werkdruk de laatste twaalf maanden is gestegen.

 

Tweederde noemt de werkdruk hoger, een op de twaalf (8 procent) ervaart minder werkdruk. In een herstelfase van de economie zien we vaker dat eerst de productie weer stijgt en pas later de werkgelegenheid.

 

Overwerk eerder regel dan uitzondering

Ondervraagden geven aan de laatste twaalf maanden vaker over te werken. 37 procent maakt meer overuren, een op de zes juist minder. Het lijkt er zelfs op dat overwerk eerder regel is dan uitzondering. Een kwart van alle ondervraagde werkt 20 uur of meer over. Die laatste groep werkt per maand dus meer dan een halve voltijds werkweek extra.

Producttips

Ook interessant

Volg HR Praktijk

Word gratis lid en ontvang op dinsdag en donderdag het laatste HR-nieuws in uw mailbox! Én als lid krijgt u ook toegang tot exclusieve online artikelen.