Logo
  • Nieuws
  • 16 februari 2011
  • Miranda Panse

Over 20 jaar heeft bijna iedereen een baan

In 2030 zal minstens 90 procent van de Nederlandse beroepsbevolking werkzaam zijn. Ontwikkelingen als de vergrijzing, een veranderde aard van het werk en een cultuur- en mentaliteitsverandering op het gebied van werk, resulteren in een structurele verhoging van de arbeidsparticipatie.

Beeld Over 20 jaar heeft bijna iedereen een baan

Dit kwam naar voren tijdens een symposium met als onderwerp ‘Iedereen aan het werk… Wat nu?’ van Research voor Beleid. Hierin werd gekeken naar hoe Nederland er uitziet in 2030 en hoe de overheid zich op deze ontwikkelingen kan voorbereiden.

 

Sociale partners

Het scenario maakt duidelijk dat de toenemende arbeidsparticipatie de nodige consequenties heeft voor verschillende beleidsterreinen. Niet alleen de arbeidsmarkt en het bredere terrein van werk en inkomen worden door dit scenario geraakt.

 

De machtsverhouding tussen de overheid en de sociale partners zullen veranderen. Burgers zullen als werknemers steeds mondiger worden en zich steeds meer laten gelden op het gebied van de vraag naar zorg, scholing en de leefomgeving.

Producttips

Ook interessant

Volg HR Praktijk

Word gratis lid en ontvang op dinsdag en donderdag het laatste HR-nieuws in uw mailbox! Én als lid krijgt u ook toegang tot exclusieve online artikelen.