Logo
  • Nieuws
  • 2 april 2010
  • Gabor Mooij

Nieuwe arbozorg nodig door veranderende arbeidsmarkt

Door de veranderingen op de arbeidsmarkt zal de arbozorg zich aan moeten passen. Daarbij zal een verschuiving optreden van verzuim management naar gezondheidsmanagement. Dit stelt BS Health Consultancy op basis van eigen onderzoek.

Beeld Nieuwe arbozorg nodig door veranderende arbeidsmarkt

Volgens BS Health Consultancy moetin 2020 zo’n 75 procent van de Nederlanders van 55 jaar tot en met 66 jaar oud bij de werkzame beroepsbevolking moeten horen. Dit percentage was in 2009 nog 47 procent. Daarnaast verdwijnt het traditionele patroon met langdurige vaste dienstverbanden bij één werkgever.

 

Samenstelling

BS Health Consultancy benadrukt dat niet zozeer de omvang van de (potentiële) beroepsbevolking verandert, als wel de samenstelling. Dat komt allereerst door de vergrijzing, waardoor het percentage werknemers tussen 55 en 64 jaar stijgt. Daarnaast komen er de komende jaren flink meer werkenden met obesitas of een chronische aandoening.

 

Gezondheidsmanagement

Arbozorgverleners richten zich volgens BS Health Consultancy steeds meer op de 96 procent niet-verzuimende werknemers. Dat komt onder andere doordat de meeste werkgevers het verzuim onder controle hebben. Er vindt bij arbozorgverleners dan ook een accentverschuiving van verzuim- naar gezondheidsmanagement plaats. Preventieve elementen en vitaliteit komen meer centraal te staan.

 

Tip

Bij het afsluiten van een contract met een arbodienst of arbodeskundige doet u er goed aan de afspraken duidelijk en meetbaar schriftelijk vast te leggen. Zorg dat dit ook geldt voor eventuele prestatieafspraken. Let er verder op dat het contract aansluit op de arbeidsmarkt waar uw bedrijf nu en in de toekomst mee te maken heeft.

Producttips

Ook interessant

Volg HR Praktijk

Word gratis lid en ontvang op dinsdag en donderdag het laatste HR-nieuws in uw mailbox! Én als lid krijgt u ook toegang tot exclusieve online artikelen.