Logo
  • Nieuws
  • 3 augustus 2009
  • Gabor Mooij

Nieuw: kwaliteitsstandaard voor gezondheidsonderzoeken

Voor gezondheidschecks op het gebied van hart- en vaatziekten, diabetes en chronisch nierfalen wordt een integrale kwaliteitsstandaard ontwikkeld. Het Diabetes Fonds, de Nierstichting en de Hartstichting zijn de initiatiefnemers van de Checkstandaard CardioMetabool Risico. Dit meldt Gezond in Bedrijf.

Beeld Nieuw: kwaliteitsstandaard voor gezondheidsonderzoeken

De gezondheidsorganisaties willen dat de nieuwe kwaliteitsgraadmeter tot meer duidelijkheid leidt op de onoverzichtelijke markt van gezondheidsonderzoeken. De Checkstandaard beschrijft vanuit wetenschappelijk oogpunt aan welke eisen een goede gezondheidscheck naar hart- en vaatziekten, diabetes en chronisch nierfalen voldoet.

 

De drie organisaties werken bij de ontwikkeling van het kwaliteitskeur samen met de organisaties van bedrijfs- en huisartsen (NVAB, NHG, LHV). De samenwerking met de bedrijfsartsen moet ervoor zorgen dat de Checkstandaard straks goed geschikt is voor werkgerelateerde gezondheidstests.

 

Markt

De markt voor gezondheidschecks kent de laatste jaren een stevige groei. De oorzaak daarvoor is dat werkgevers steeds vaker kiezen voor preventie in plaats van voor verzuimbeheersing. Van bedrijven geeft maar liefst 85 procent aan interesse te hebben in een gezondheidscheck. Deze moet dan kwalitatief in orde zijn en praktisch bruikbare resultaten opleveren.

 

Werkgevers

Volgens de ontwikkelaars van de Checkstandaard kunnen werkgevers gezondheidsrisico's beter in kaart brengen. Ze stellen dat 35 procent van de werkgever geen zicht heeft op roken, 50 procent heeft geen idee hoeveel werknemers met overgewicht kampen en 55 procent weet niet wat voldoende bewegen en gezond eten inhoudt.

 

Tip

Als u uw werknemers een gezondheidsonderzoek aanbiedt, doe dan ook wat met de uitkomsten. Een duur programma is verspilde moeite als de werknemer vervolgens niet wil veranderen. U doet er daarom goed aan het personeel al voor het onderzoek goed bewust te maken van de risico’s van slechte gezondheidsgewoonten. Daarnaast kunt u het onderzoek het beste deel laten uitmaken van een integrale gezondheidsaanpak. Dat betekent dat het één van een aantal gerichte stappen is om tot een gezondere organisatie te komen.

Producttips

Ook interessant

Volg HR Praktijk

Word gratis lid en ontvang op dinsdag en donderdag het laatste HR-nieuws in uw mailbox! Én als lid krijgt u ook toegang tot exclusieve online artikelen.