Logo
  • Nieuws
  • 21 april 2009
  • David Davidson

NEE, niet opjutten | JA, wel flexibel werken

Hoe hoger de werkdruk, hoe lager de energie en motivatie van werknemers. Opjutten werkt averechts, flexibel werken helpt wél.

Beeld NEE, niet opjutten |  JA, wel flexibel werken

Dat zegt het consultingbureau WFD, op basis van een internetenquête onder Amerikaanse managers. Tachtig van de ruim honderd ondervraagde managers zegt dat werkdruk en stress voor werknemers het afgelopen jaar toenamen. De helft beweert dat het uithoudingsvermogen, moraal en enthousiasme van de werknemers hier onder te lijden heeft.

 

Minder dan de helft van de managers zegt dat de werkdruk binnen de organisatie binnen redelijke grenzen blijft. Dit komt enerzijds door een gebrek aan personeel en anderzijds door slechte communicatie en onduidelijke prioriteiten.

 

Oplossingen

WFD raadt, op basis van wat de ondervraagde managers zelf zeggen, onder meer aan om duidelijke prioriteiten te stellen zodat met minder werknemers tóch de doelstellingen gehaald kunnen worden. Om stress te verminderen adviseert het bureau om flexibel werken in tevoeren. Ook lichamelijke activiteit vermindert klachten, daarvoor zijn faciliteiten nodig om te kunnen fitnessen.

 

Nieuwe werken

Flexwerken is, net als individuele zeggenschap en leidinggeven op afstand, onderdeel van het Nieuwe Werken. Het Nieuwe Werken roept bij organisaties en leidinggevenden vragen op als: ‘Kan ik mijn personeel loslaten en vertrouwen? Hoe manage ik werknemers die een groot deel van de tijd afwezig zijn? Wat moet ik veranderen aan mijn ICT-structuur als mensen steeds meer thuiswerken?´

 

De HRpraktijk Dag op 14 mei in Pakhuis de Zwijger te Amsterdam staat in het teken van deze onderwerpen. In één dag tijd krijgt u praktische handvatten aangereikt om het Nieuwe Werken in uw organisatie van de grond te tillen.

Producttips

Ook interessant

Volg HR Praktijk

Word gratis lid en ontvang op dinsdag en donderdag het laatste HR-nieuws in uw mailbox! Én als lid krijgt u ook toegang tot exclusieve online artikelen.