Logo
  • Nieuws
  • 17 augustus 2011
  • Manon Schuttrups

Nederlander heeft weinig last van werkstress

Van de Nederlandse werknemers zegt 11 procent zwaar overbelast te zijn en 23 procent geeft aan dat hun werk een nadelig effect heeft op hun reserves. Tweederde geeft aan geen last te hebben van werkstress. Ons land zit daarmee ver onder het Europese gemiddelde.

Beeld Nederlander heeft weinig last van werkstress

Dat blijkt uit onderzoek van StepStone onder 6206 respondenten in acht Europese landen. Van alle Europese ondervraagden, zegt 29 procent dat hun werk een nadelig effect heeft op hun gezondheid, terwijl zelfs 15 procent het gevoel heeft zwaar overbelast te zijn.

 

Ruim de helft (55 procent) van de Europeanen is in staat om werkgerelateerde druk zonder problemen te weerstaan. In vergelijking tot andere Europese landen lijden Nederlandse werknemers het minst onder werkgerelateerde druk.

  

Invloed van privéleven

Naast werkomstandigheden zijn de privéomstandigheden cruciaal voor hoe een werknemer zich voelt. U vindt misschien dat u zich daar als werkgever niet mee mag bemoeien? Zolang uw bemoeienis voortkomt uit oprechte zorg voor uw medewerker én vanuit de belangen voor uw organisatie, staat niets in de weg om samen te onderzoeken welke oplossingen er zijn om de balans weer in evenwicht te krijgen.

 

Welke invloed heeft het privéleven op de werknemer?

  1. Privéomstandigheden
    Denk hierbij aan leven in een (te) lawaaiige omgeving, te weinig nachtrust, slechte klimaatomstandigheden.
  2. Familie
    Kan de werknemer zijn privésituatie aan? Is er een te grote zorgdruk? Heeft men schulden of huurachterstand?
  3. Vrije tijd
    Heeft men bijzondere hobby's of andere verplichtingen?
  4. Verhoudingen
    Denk hierbij aan een scheiding, problemen met kinderen, opvangregelingen, buitenschoolse opvang.

Producttips

Ook interessant

Volg HR Praktijk

Word gratis lid en ontvang op dinsdag en donderdag het laatste HR-nieuws in uw mailbox! Én als lid krijgt u ook toegang tot exclusieve online artikelen.