Logo
  • Nieuws
  • 12 februari 2013
  • Mariel Hovemann

Minder bhv’ers opgeleid

Bedrijven besteden minder tijd en geld aan bedrijfshulpverlening. Minder mensen volgen cursussen en ook krijgen bhv’ers minder herhalingscursussen zo meldt de NOS.

De Arbowet stelt geen eisen meer aan het aantal BHV'ers. Hoeveel een organisatie nodig heeft, hangt af van de risico's zoals omschreven in de risicoinventarisatie (RI &E) en van de aard van het bedrijf. Wanneer een bedrijf veel bezoekers heeft, betekent dit dat er meer bedrijfshulpverleners moeten worden ingezet om het bedrijf efficiënt te kunnen ontruimen. Ook bij bedrijven of instellingen met medewerkers of derden die zichzelf mogelijk niet kunnen redden, zoals kinderen, bejaarden, patiënten of gehandicapten, zijn gemiddeld meer BHV'ers nodig.

 

Minimale

Maar waar men voorheen voor meerdere bhv’ers ging, gaat men nu voor het minimale. “De nieuwe aanwas is minder dan vorig jaar,” zegt Dennis Westgeest, eigenaar van het bedrijf Fire Control dat bhv-cursussen geeft tegen de NOS. "Vroeger zeiden bedrijven: 'We hebben tien bhv'ers nodig, maar we laten er twaalf opleiden, want dan hebben we er een paar extra.' Nu doen bedrijven vaak het minimale.”

 

Herhalingscursus

Sinds 2007 is het niet meer verplicht om als bhv’er jaarlijks een opfriscursus te volgen. Steeds meer bedrijven stellen dat nu dan ook uit zo constateert de branche.

 

Taken BHV'ers

Bedrijfshulpverleners hebben in ieder geval de volgende taken. Zij:

  • verlenen eerste hulp (EHBO);
  • hebben de zorg voor het beperken en het bestrijden van brand;
  • zijn verantwoordelijk voor het beperken van de gevolgen van ongevallen; het voorkomen van ongevallen is geen taak van de bedrijfshulpverlener;
  • alarmeren (wanneer er sprake is van een noodsituatie) alle werknemers en andere personen in het bedrijf of de inrichting;
  • dragen zorg (als dit noodzakelijk is) voor de evacuatie van alle aanwezige werknemers en andere aanwezige personen.

Producttips

Ook interessant

Volg HR Praktijk

Word gratis lid en ontvang op dinsdag en donderdag het laatste HR-nieuws in uw mailbox! Én als lid krijgt u ook toegang tot exclusieve online artikelen.