Logo
  • Nieuws
  • 5 januari 2009
  • Arzu Kokeng

Meldpunt voor nachtwerkers met borstkanker

Het bureau beroepsziekten van de FNV roept leden met borstkanker op zich te melden als zij minimaal tien jaar nachtdiensten hebben gedraaid. De vakcentrale doet dit omdat in Denemarken borstkanker in verband met nachtwerk als 'mogelijke beroepsziekte' wordt gezien, zo meldt Nu.nl.

Beeld Meldpunt voor nachtwerkers met borstkanker

Al langer is uit onderzoek bekend dat vrouwen die veelvuldig nachtdiensten draaien mogelijk meer kans op de ernstige ziekte hebben. Dat heeft te maken met een verstoorde productie van het hormoon melatonine in het lichaam.

 

Vijftien jaar nachtarbeid

In Denemarken hebben al tien van de ongeveer veertig verpleegsters een schadevergoeding, uiteenlopend van 13.000 tot 134.000 euro, gekregen. In het land werd daarbij een termijn van vijftien jaar nachtarbeid gehanteerd. Een woordvoerder van de FNV bevestigde maandag in Trouw dat ze willen kijken of schadevergoedingen ook in Nederland mogelijk zijn.

 

Richtlijnen

Directeur Jan Warning van het Bureau Beroepsziekten FNV zegt dat eveneens moet worden gekeken of er in Nederland richtlijnen moeten komen voor de planning van nachtdiensten. Werknemers zouden de diensten misschien niet te veel jaren achter elkaar moeten doen. Ook is het volgens hem de vraag of bepaald nachtwerk overdag kan worden gedaan.

 

Klik hier voor een FAQ-lijst van de FNV over borstkanker en nachtarbeid.

Producttips

Ook interessant

Volg HR Praktijk

Word gratis lid en ontvang op dinsdag en donderdag het laatste HR-nieuws in uw mailbox! Én als lid krijgt u ook toegang tot exclusieve online artikelen.