Logo
  • Nieuws
  • 30 september 2009
  • Gabor Mooij

Meer aandacht voor preventie allergieën

Minister Donner van SZW wil maatregelen subsidiëren van de sociale partners tegen het ontwikkelen van allergieën door werknemers op het werk. Dit meldt hij in een brief aan de Tweede Kamer.

Beeld Meer aandacht voor preventie allergieën

Volgens Donner komen de werkgevers- en werknemersorganisaties met een voorstel om werknemers te beschermen tegen stoffen die bij inademing voor een allergische reactie kunnen zorgen. Ook komt er een onderzoek naar de aanvaardbare blootstelling van werknemers aan een aantal veel voorkomende stoffen. Werkgevers kunnen vervolgens vaststellen of zij voor voldoende beschermende maatregelen zorgen. Verder wil Donner graag een lijst opstellen van die stoffen die kunnen leiden tot allergische reacties. Met deze actiepunten volgt de minister een advies op van de commissie Arbeidsomstandigheden van de Sociaal-Economische Raad (SER).

 

Allergische reactie

Het Ministerie van SZW noemt bepaalde soorten verf en meelstof als voorbeelden van stoffen die een allergische reactie kunnen veroorzaken. Werknemers die hiermee in aanraking komen, kunnen last krijgen van ontstoken neusslijmvliezen of ogen. Volgens het ministerie krijgen naar schatting elk jaar 500 tot 2000 mensen in Nederland astma door blootstelling aan verfstoffen en meelstof. Meer dan de helft van hen blijft astmatische klachten houden.

 

Tip:

Het is belangrijk dat er voldoende ventilatie is op de werkplek, ongeacht of mensen werken met stoffen die tot allergieën of irritatie kunnen leiden of dat er gewerkt wordt op een kantoor. Voor een goede ventilatie is het belangrijk dat verse buitenlucht moet kunnen toestromen. Daarnaast moet het ventilatiesysteem koolzuurgas, overtollige waterdamp en warmte, en eventuele hinderlijke stoffen of geuren kunnen afvoeren.

Producttips

Ook interessant

Volg HR Praktijk

Word gratis lid en ontvang op dinsdag en donderdag het laatste HR-nieuws in uw mailbox! Én als lid krijgt u ook toegang tot exclusieve online artikelen.