Logo
  • Nieuws
  • 8 september 2015

Mantelzorgers zeggen meer behoefte te hebben aan ondersteuning

Mantelzorgers hebben advies nodig, meer begrip vanuit de samenleving en hulp vanuit lokale overheidsinstanties. Een groeiend percentage ondervraagden geeft aan dat ze hun rol als mantelzorger als ‘moeilijk’ ervaren. Dit blijkt uit een enquête onder 3.438 leden van PGGM&CO. Van de ondervraagden gaven ruim 3.000 mensen aan dat ze zelf mantelzorgtaken verrichten.

Beeld Mantelzorgers zeggen meer behoefte te hebben aan ondersteuning

Steeds meer mantelzorgers zuchten onder de zorgtaken die ze op zich nemen. Ze ervaren een grote mentale belasting, en zijn veel tijd kwijt aan het regelen en plannen van mantelzorg. Velen van hen zien hun inkomen teruglopen, omdat ze door mantelzorg minder kunnen verdienen of meer kosten moeten maken. Ze hebben bovendien vaak het gevoel er alleen voor te staan en ervaren het overheidsbeleid niet als steun voor hun taak. Velen hebben moeite om hun taak te combineren met privéleven en werk. Een derde van hen verleent al langer dan acht jaar vrijwillige hulp, meestal aan een familielid.

Nieuwe wet Maatschappelijke Ondersteuning

Opvallend is dat mantelzorgers veel tijd kwijt zijn aan het regelen en organiseren van hulp aan een zorgbehoevende. Bijna een derde van hen zegt hieraan meer dan drie uur per week kwijt te zijn. De enquête is voor het eerst gehouden tegen de achtergrond van de nieuwe wet Maatschappelijke Ondersteuning die sinds begin dit jaar in werking is. In hun antwoorden dringen mantelzorgers aan op een betere regiefunctie van de lokale instanties bij het organiseren van hulp. Van de hulpbehoevenden woont 59 procent nog thuis, zo blijkt uit het onderzoek.

Balans privéleven

Het leven van mantelzorgers gaat erop vooruit als ze erin slagen om de mentale belasting en de zorg beter in balans te brengen met hun privéleven. Ze geven duidelijk aan dat een mantelzorger onder alle omstandigheden goed voor zichzelf moet blijven zorgen.

Geen back up

De achtereenvolgende onderzoeken laten zien dat mantelzorgers niet meer door iemand anders worden afgewisseld, als ze eenmaal voor iemand beginnen te zorgen. Dat draagt bij aan de last die deze mantelzorgers ervaren.

Flexibele werktijden

De overgrote meerderheid van mantelzorgers (77 procent) combineert werk met zorgverlening. Ze maken vaker gebruik van de mogelijkheden om zelf hun werk te plannen en van flexibele werktijden dan van zorgverlof. De helft van de werkgevers biedt faciliteiten aan personeel om mantelzorg beter te combineren met werk. In 43 procent van de gevallen zijn directe leidinggevenden niet op de hoogte van de mantelzorgtaak van hun personeel.

Producttips

Ook interessant

Volg HR Praktijk

Word gratis lid en ontvang op dinsdag en donderdag het laatste HR-nieuws in uw mailbox! Én als lid krijgt u ook toegang tot exclusieve online artikelen.