Logo
  • Nieuws
  • 22 december 2010
  • Dagmar Hendriks

Mantelzorg lastig te combineren met baan en gezin

Een derde van de Nederlanders denkt dat er in de toekomst steeds minder mensen bereid zijn tot het verlenen van mantelzorg. Zij denken dat het leveren van mantelzorg in combinatie met een baan en gezin steeds lastiger wordt (65 procent).

Beeld Mantelzorg lastig te combineren met baan en gezin

Dit blijkt uit onderzoek van de Nationale Zorgbarometer, uitgevoerd door Blauw Research in opdracht van Zorgverzekeraar VGZ. Een kwart van de mantelzorgers heeft lichamelijke klachten gehad door de zorg voor een ander. Ook geeft 22 procent aan dat ze psychische klachten hebben gekregen, het gezin eronder te lijden heeft gehad en een minder goede financiële positie hebben gekregen.

Toekomst

Het merendeel van de ondervraagden voorziet in de toekomst een steeds grotere rol voor mantelzorg (62 procent). Dit komt volgens de Nederlanders voornamelijk door de bezuinigingen vanuit het kabinet waardoor vaker een beroep op mantelzorgers moet worden gedaan (84 procent). Bovendien denkt ruim twee derde dat de toenemende vergrijzing een rol speelt. Daarnaast willen mensen ook steeds langer thuis blijven wonen.

 

Vergoeding

Diverse zorgverzekeraars bieden mantelzorgers ondersteuning. Zo biedt VGZ vergoedingen voor zogenaamde respijtzorg.

Producttips

Ook interessant

Volg HR Praktijk

Word gratis lid en ontvang op dinsdag en donderdag het laatste HR-nieuws in uw mailbox! Én als lid krijgt u ook toegang tot exclusieve online artikelen.