Logo
  • Nieuws
  • 27 januari 2010
  • Lianne Bouman

Lik-op-stuk-beleid Arbeidsinspectie werkt

Het boetebeleid van de Arbeidsinspectie bevordert de naleving van de Wet arbeid vreemdelingen (WAV) door werkgevers effectiever dan via het strafrecht. De boeteafhandeling door de Arbeidsinspectie gaat sneller en door de standaard boetehoogtes en duidelijke procedures is het voor werkgevers vooraf bekend wat de gevolgen van een overtreding zijn.

Beeld Lik-op-stuk-beleid Arbeidsinspectie werkt

Het lik-op-stuk-beleid schrikt werkgevers af. Ook zijn er minder werkgevers die voor een tweede maal een overtreding begaan. Dit staat in de evaluatie van de WAV die minister Donner van Sociale Zaken en Werkgelegenheid op 18 januari 2009 naar de Tweede Kamer heeft gestuurd.

 

De Arbeidsinspectie kan sinds 1 januari 2005, zonder tussenkomst van het Openbaar Ministerie, een hoge boete opleggen aan werkgevers die werknemers illegaal laten werken. Doel hiervan is te voorkomen dat werkgevers financieel voordeel hebben, als zij illegalen aan het werk helpen. Bedrijven, die de regels overtreden krijgen een boete van 8.000 euro per illegale werknemer, particulieren krijgen een boete van 4.000 euro per illegale werknemer. Het gemiddelde boetebedrag dat per keer aan werkgevers wordt opgelegd is ruim 15.000 euro. De boetes worden verdubbeld als er binnen 24 maanden opnieuw een overtreding wordt geconstateerd. Minister Donner onderzoekt binnenkort of (tijdelijke) stillegging van bedrijven of bedrijfssluiting door de Arbeidsinspectie haalbaar is om werkgevers die herhaaldelijk de wet over treden harder aan te kunnen pakken.

 

Afname in het aantal boeten

Sinds 2005 daalt het aantal controles dat leidt tot boetes van 26 procent in 2005 naar 17 procent in 2009. Verder is het aandeel hercontroles waarbij een overtreding wordt geconstateerd sinds 2003 gedaald van 35 procent in 2003 naar 26 procent in 2006 en 18 procent in 2008. Tot 2009 zijn 20 zaken overgedragen aan het Openbaar Ministerie omdat er sprake was van een derde overtreding van de WAV. De strafrechtelijke vervolging leidde niet tot zwaardere straffen dan die de Arbeidsinspectie oplegt.

 

Ook werknemers kunnen worden beboet

De Arbeidsinspectie kan direct een boete opleggen bij overtreding van de Arbowet, de Arbeidstijdenwet, de Wet Arbeid Vreemdelingen, de Wet minimumloon en de Warenwet. Als werknemers zich niet houden aan de regels die voor hen in de Arbowet staan, kunnen ook zij een boete krijgen.

 

Tip 1: U moet de door de Arbeidsinspectie opgelegde boete vóór de vervaldatum betalen, ook al heeft u bezwaar gemaakt. Als u in het gelijk wordt gesteld, krijgt u de boete, verhoogd met de wettelijke rente, terugbetaald.

 

Tip 2: De Notitie herziening Wet arbeid vreemdelingen (september 2009) kunt u hier downloaden

Producttips

Ook interessant

Volg HR Praktijk

Word gratis lid en ontvang op dinsdag en donderdag het laatste HR-nieuws in uw mailbox! Én als lid krijgt u ook toegang tot exclusieve online artikelen.