Logo
  • Nieuws
  • 16 mei 2012
  • Mariel Hovemann

‘Leefstijladvies voldoet beter dan extra verlofdagen’

Diverse bedrijven hebben te maken met de vergrijzing, zo ook de ANWB. Het bedrijf moet daarom serieus kijken naar aspecten als vitaliteit en inzetbaarheid. Als eerste aanzet heeft het bedrijf leefstijladvies ingevoerd en de medische keuring uitgebreid.

Beeld ‘Leefstijladvies voldoet beter dan extra verlofdagen’

De ANWB heeft te maken met een hoge gemiddelde leeftijd, met name bij de Wegenwacht. John Luijben, directeur HRM: “Wegenwacht is een zwaar beroep, in weer en wind, maar daarnaast hebben we nog veel meer medewerkers met minder zware, andere functies. In onze cao staat dat de werknemers vanaf een bepaalde leeftijd recht hebben op extra verlof, oplopend op 65-jarige leeftijd naar een dag per week. Dat leeftijdsverlof – een generieke ontziemaatregel voor oudere mensen – is de resultante van het denken van 30-40 jaar geleden. Inmiddels hebben onderzoeken echter aangetoond dat er op zich geen reden is waarom oudere mensen minder productief zouden hoeven zijn of dat extra verlof de manier is om ze optimaal inzetbaar te houden.”

 

Leefstijl

Omdat er natuurlijk tegelijkertijd toch ook mensen zijn die met het ouder worden wel problemen krijgen, zijn er volgens Luijben twee zaken nodig: ten eerste maatwerkoplossingen en geen algemene regel van een dag extra verlof. En ten tweede: aandacht voor de leefstijl van medewerkers. Luijben: “Dit is nog belangrijker: we weten inmiddels dat leefstijl erg bepalend is voor hoe je er op latere leeftijd aan toe bent qua fitheid en vitaliteit. Daarom voeren we nu met de vakbond overleg over de vraag: kunnen we het geld dat we investeren in verlofdagen niet beter investeren in preventie en maatwerkoplossingen om zo de inzetbaarheid overeind te houden?”

Als eerste aanzet heeft de ANWB op het hoofdkantoor in Den Haag sportfaciliteiten ingericht en overal in het land prijsafspraken gemaakt met lokale fitnesscentra. Bovendien is er op het hoofdkantoor en in vestiging Assen fysiotherapie aanwezig, gecombineerd met leefstijladvies. Medewerkers van winkels en wegenwachten kunnen daar ook via een webcam gebruik van maken.

 

Medische keuring

Luijben: “Als bedrijf moet je als wettelijke verplichting op basis van de Risico Inventarisatie en Evaluatie medewerkers regelmatig een medische keuring aanbieden. Wij hebben daaraan toegevoegd een controle op suiker, bloeddruk, cholesterol en BMI, en een vragenlijst over de psychosociale belasting. Naar aanleiding van de uitkomsten geven we medewerkers desgewenst een leefstijladvies op maat. Uiteindelijk willen we er echter naartoe dat mensen ten aanzien van hun vitaliteit en inzetbaarheid zelf veel meer in de regiestoel gaan zitten en dat wij faciliteren. Niet alleen in ons belang maar ook in hun eigen belang en dat van hun privéomgeving.”

Producttips

Ook interessant

Volg HR Praktijk

Word gratis lid en ontvang op dinsdag en donderdag het laatste HR-nieuws in uw mailbox! Én als lid krijgt u ook toegang tot exclusieve online artikelen.